Skandál v ČSSD: Rezignace za skrytý sponzoring

07.10.2010 9:08

Lídr jedné z pražských kandidátek sociální demokracie Miroslav Poche rezignoval poté, co se přiznal ke skrytému sponzoringu strany. Nepřímo tak okrádal stát.

Skandál v ČSSD: Rezignace za skrytý sponzoring

Krátce před komunálními volbami vyplouvá na povrch nejeden skandál spojený s kandidujícími stranami. Kauza se nevyhnula ani sociálním demokratům.

Lídr jedné z jejích pražských volebních kandidátek a zastupitel hlavního města Miroslav Poche rezignoval na všechny své stranické funkce poté, co přiznal, že dal v loňském roce své straně peníze skrytě přes několik členů. Ti pak několikasettisícový sponzorský dar měli vykázat jako členské příspěvky.

Cesta do pekla dlážděná...

Poche tak prý učinil proto, aby sociální demokracie nemusela platit daně. Informaci přinesly čtvrteční Hospodářské noviny. Podle nich Poche svými činy znevěrohodnil hospodaření ČSSD. 

Úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka ale tuto domněnku odmítá. Z pohledu celkového objemu hospodaření ČSSD jde podle něj o malou částku. "Tohle nemůže zpochybnit naše účetnictví," řekl deníku.

Poche to myslel dobře. Až moc

Poche se však svými dobrými úmysly, které ale pro stranu mohou mít fatální důsledky, netají. "Já jsem ten dar rozepsal na nějakých deset členů tak, aby se z toho nemusela platit daň. Protože když dám dvě stě tisíc straně, tak ta z toho zaplatí 15 procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí padesát tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí," sdělil Poche deníku.

Sám se však posléze do svých vysvětlení  podivně zamotal. Nejprve tvrdil, že vedlejší dar, který straně poskytl, by měl být evidován ve výroční zprávě ČSSD. Když deník zjistil, že o jeho existenci neexistuje žádný doklad, poslanec slíbil, že jej sežene.

Druhý den však listu sdělil, že žádný nemá a že další vysvětlení bude poskytovat pouze off record.

Poslanec: Jste zlí a nic vám neřeknu!

Prozradit tak nechtěl ani skutečnost, přes které členy partaje ČSSD sponzoroval. "To vám neřeknu, když jste na mě takhle zlí," hájil se ve stylu školou povinného dítka poslanec. Dodal však, že fakt, že se doznal k tomu, že chtěl stát de facto o krást na daních, mu klidu nepřidal. "Já jsem z tohohle vyšetřování dost na dně," připustil v deníku.

Sám si přitom musí být vědom, že pravé vyšetřování teprve začne. Pochybnosti vzbuzují totiž i peníze, z nichž stranu obdarovával. Ty získával ze společnosti Pražská energetika.

Abych si peníze nechal? Trapné

"Po zdanění mi zůstává tak milion a sto tisíc," přiznal lapidárně pro deník, na kolik si přišel "bokem". "Já si ty peníze samozřejmě nenechávám, to by bylo trapné," dodal s tím, že loni rozdal asi osm set tisíc korun.

Zda bude jeho kauza pokračovat a bude dále vyšetřována, zatím není jasné.


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…