Za tříletý servis letadel CASA dostal Omnipol 70 milionů

11.10.2010 7:14

Podle Hospodářských novin si firma Omnipol díky servisu letadel CASA, jež nakoupil stát, přišla během tří let na nepřiměřeně vysoké částky.

Za tříletý servis letadel CASA dostal Omnipol 70 milionů

Kauza letounů CASA bude zřejmě i nadále hýbat českou politikou. Deník Hospodářské noviny totiž nyní získal od ministerstva dopravy smlouvy, které uzavřelo se zbrojařskou firmou Omnipol, které letouny prodává. 

Jasné důkazy 

A podle deníku jde o první tvrdý důkaz, jak při obřím nákupu dopravních letadel státu utíkají obrovské peníze. Ze smluv totiž podle něho vyplývá, že ministerstvo přiznalo Omnipolu jen za tříletý servis strojů marži 69,5 milionu korun.

Kdyby však stát loni koupil letadla přímo od španělského výrobce, nikomu dalšímu by už provizi vyplácet nemusel.

Řada otázek

Tajemstvím však i nadále zůstává, kolik si celkově Omnipol vydělal na letadlech Casa. Jejich pořízení stálo spolu se servisem čtyři a půl miliardy korun. Problémem ale podle deníku je fakt, že ve smlouvě na nákup Cas není na rozdíl od smlouvy na servis o marži žádná zmínka.


„Naše marže jsou pouhá čtyři procenta. V tom jsou zahrnuty všechny naše náklady i zisk,“ sdělil již dříve HN nedávno ředitel Omnipolu Michal Hon.

Již více než dvojnásobná výška marže, jež je ve smlouvě na servis letadel, ukazuje, že Omnipol zřejmě inkasuje více. Týdeník Respekt před časem napsal, že provize pro Omnipol se může blížit až k miliardě.

Nečas zasahuje

A právě roli zprostředkovatelských firem chce současná vláda omezit. Premiér Petr Nečas (ODS) nedávno slíbil, že změní šestnáct let starý zákon, který armádě nařizuje služby těchto společností využívat při nákupu všech zahraničních zbraní.


Více čtěte:

Omnipol vydělal na letounech CASA téměř miliardu 

Foto: airport-cb.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…