Paroubek: Od záměru obrátit se na Ústavní soud necouvneme

02.11.2010 10:49

Poslanci by dnes mohli projednat ve stavu legislativní nouze čtyři vládní novely, které by snížily rozpočtové výdaje. Opozice ale nevidí pro legislativní nouzi důvod a zřejmě se obrátí na Ústavní soud. V rozhovoru pro Českou televizi to potvrdil místopředseda rozpočtového výboru za ČSSD a bývalý předseda strany Jiří Paroubek.

Paroubek: Od záměru obrátit se na Ústavní soud necouvneme

Poslanci budou dnes ve stavu legislativní nouze projednávat čtyři zákony. Jde o nižší státní podporu stavebního spoření, zavedení takzvané povodňové stokoruny a další daňové změny, balíček sociálních úsporných opatření a snížení příspěvků politickým stranám. Opozice nevidí pro legislativní nouzi důvod a zřejmě se obrátí na Ústavní soud.

"Jsou věci, kde by měl zvítězit zdravý rozum. Například omezení podpory zaměstnávání lidí se zdravotním postižením je jedna z věcí, které přivedou do státního rozpočtu 200 milionů korun, ale přinesou mnohonásobně větší společenské škody. A takových záležitostí je více. Bohužel ve stavu legislativní nouze, kdy jsou návrhy zákonů, které souvisí se státním rozpočtem, projednávány v jednom jediném čtení, tak na to nebude čas," uvedl pro Českou televizi expředseda strany Jiří Paroubek.

Zdůraznil, že ČSSD necouvla od svého záměru a je rozhodnuta obrátit se na Ústavní soud.

Podle opozice vláda stav legislativní nouze zneužívá

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak v rozhovoru pro Radiožurnál opakovaně zmínil, že k vyhlášení stavu legislativní nouze nebyl důvod.

„Každý občan naší země ví, že zde nedošlo k žádné živelné katastrofě, nebyly tady žádné povodně, zemětřesení, naše země není ve válce. Stav legislativní nouze byl určen právě pro mimořádné okolnosti, které vláda žádným způsobem nemůže ovlivnit. Toto není ta situace," zmínil pro rozhlas Sobotka.

Podle jeho mínění vláda měla několik měsíců na to, aby připravila včas příslušné návrhy zákonů a předložila je do poslanecké sněmovny.

„Vláda musí počítat s tím, že ve sněmovně i v senátu vyžaduje projednání těchto zákonů alespoň 60 kalendářních dnů. I prezident má mít na své stanovisko dalších 15 dnů. Ze strany vlády to byl velmi nezodpovědný postup," podotkl dále Sobotka a dodal: „Podle mě je to zneužití institutu legislativní nouze a jediný důvod je, že vláda se bojí kritiky ČSSD na půdě sněmovny a chce se vyhnout senátní většině, která v tuto chvíli není vůči vládě vstřícná."

Komunisté také připravují ústavní stížnost

K názorům sociálních demokratů se přiklání i KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip je totiž také přesvědčen o tom, že vláda zneužívá stav legislativní nouze, aby parlamentem rychle protlačila svoje návrhy.

„Nejsem přesvědčen o tom, že jsou tady podmínky pro stav legislativní nouze. Leda, že by vláda přiznala, že to zavinila sama, že nepředložila zákony včas. Návrh vlády považuji za účelový. V každém případě nechávám naše odborníky zpracovat ústavní stížnost," zdůraznil Filip.

První čtení se v legislativní nouzi vynechává

O vyhlášení legislativní nouze vláda požádala minulé úterý kvůli tomu, že opozice rychlejší projednání novel zablokovala. Předlohy by se nestihly schválit do konce roku, ovšem návrh státního rozpočtu to předpokládá. Díky nim by měl stát příští rok ušetřit desítky miliard korun a schodek by neměl překročit 135 miliard korun.

A jak bude schvcalování novel probíhat? Dopoledne posoudí předlohy jednotlivé sněmovní výbory: přijetí má již za sebou například sněmovní sociální výbor. Na to naváže schůze poslanců, která bude pokračovat odpoledne a podle předpokladů se uskuteční druhé čtení novel. První se v legislativní nouzi vynechává. Konečné hlasování by přišlo na řadu některý z dalších dní, patrně v pátek.

Na dnešním programu sněmovny jsou také zařazeny dvě úmluvy. Jedna se týká počtu europoslanců a druhá přidružení Srbska k EU.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…