Sobotka ve sněmovně házel paragrafy a hádal se s Němcovou

02.11.2010 16:40

Šéf opozice Bohuslav Sobotka se na úterní schůzi sněmovny hádal s Miroslavou Němcovou, házel paragraf za paragrafem a trval na tom, že vládní koalice porušuje zákon.

Sobotka ve sněmovně házel paragrafy a hádal se s Němcovou

"Vážená paní předsedkyně, já se domnívám, že váš výklad je mylný. Domnívám se, že v tuto chvíli se pohybujeme v režimu řádné schůze Poslanecké sněmovny," opravoval Sobotka Němcovou, když chtěla zahájit projednávání vládních návrhů zákonů ve stavu legislativní nouze. Naznačil, že je neznalá a nutně potřebuje, aby jí někdo radil.

Hádal se o to, zda je na úterním jednání vůbec možné projednávat návrhy zákonů v rámci stavu legislativní nouze. Odvolával se na zákon, který prý určuje, že sněmovna musí na začátku jednání posoudit, zda stav legislativní nouze trvá. To nebylo provedeno, a proto Sobotka horlivě protestoval.

Neporušujte zákony, vládní většino

"Já bych rád vyzval vládní většinu, pokud už se rozhodla využít v tomto případě či možná spíše zneužít stav legislativní nouze pro to, aby protlačila proti vůli opozice ve zrychleném projednávání své návrhy zákonů, aby nepokračovala v porušování zákonů, aby nepokračovala v porušování ústavy a dodržovala jednací řád Poslanecké sněmovny," hřímal.

Zároveň nezapomněl zdůraznit, kterak jsou vládní návrhy zákonů kontroverzní, a že na ně ČSSD stejně podá ústavní stížnost.

Postupovali jsme tak vždycky, budeme i teď

"Projela jsem si stenozáznamy za posledních deset let a vždy jsme postupovali takto, tedy stejně, jako dnes. Nikdy ČSSD neprotestovala. Žádný jednací řád neporušujeme," bránila se Němcová. Její slova potvrdilo několik koaličních poslanců.

Sobotka reagoval, že je to sice možné, ale tehdy to byla demokratická volba všech stran, kdežto dnes je to jen rychlé válcování opozice.

O rychlém jednání se hovořit ovšem nedalo, spor o to, zda je sněmovna ve stavu legislativní nouze či ne, zase jen zablokoval jednání a potvrdil socialistickou politiku obstrukcí. Sobotka koneckonců nedávno na ČT24 nastínil, že právě obstrukce by mohly být jednou z metod dalšího postupu ČSSD vůči vládě.

Čtěte:

Sobotka (ČSSD): Vyzývám koalici, aby přestala v porušování zákonů

Poslanci ve sněmovně: Hádky a pak porada klubů. Kvůli legislativní nouzi

Tímhle ošálíte leda paní redaktorku, vysmál se v ČT Nečas Sobotkovi

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…