Ministra obrany vodili za nos. A sami se napakovali

04.11.2010 9:56

Další potvrzení o tom, že na ministerstvu obrany byly zakázky vším, jen ne čistou hrou, přináší zjištění MF Dnes. Ta má důkazy o manipulacích při armádní zakázce na nákup aut za 2,6 miliardy.

Ministra obrany vodili za nos. A sami se napakovali

Brněnského podnikatele a konzultanta Pavla Stoška odposlouchávala vojenská tajná služba kvůli podezřením z manipulací a možného uplácení, přičemž v červnu 2006 z jeho telefonátů vyplynulo, že vedlejším produktem připravované armádní zakázky na nákup nákladních tatrovek bude mnohamilionová provize pro lobbisty.

„Ale nikdo nic neudělal a stát obchod s Tatrou Kopřivnice nakonec uzavřel. Dokonce i přesto, že se cena jednoho nákladního vozu v průběhu času zvýšila z 1,5 milionu na 3,2 milionu," uvádí MF Dnes. A Stošek díky smlouvě s Tatrou inkasoval svou provizi. Až dosud mu firma vyplatila 28,6 milionu korun.

Lidé ve vysokých funkcích si své odpracovali a peníze jim náleží

Z odposlechů, které má MF Dnes k dispozici, vyplývá, že se o peníze dál dělil. S kým? „To jsou všechno lidi na velmi vysokých funkcích. To jsou lidi, kteří nemají zájem o problém a svoje si odpracovali, takže jim za to peníze náleží," říkal Stošek své účetní 16. ledna 2007, pár týdnů poté, co ministr obrany Jiří Šedivý smlouvu s automobilkou Tatra podepsal.

O obchodu s Tatrou existovaly pochybnosti od samotného začátku. „Naším úkolem bylo identifikovat, zda se v tom procesu dělo něco nekalého. A samozřejmě dělo," vzpomíná bývalý šéf vojenské tajné služby Miroslav Krejčík. Vojenští agenti proto o svých zjištěních informovali tehdejšího ministra Šedivého, který ale smlouvu podepsal, protože mu bylo řečeno, že ta věc byla předána policii.

Tehdejší náměstek Kopřiva byl při uzavření obchodu nápomocen

Stošek dříve pracoval na ministerstvu obrany a kvůli nákupu tater často navštěvoval náměstka ministra pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivu. Schůzky mu sjednával Miloslav Vyplašil, který na ministerstvu pracuje dodnes. Zda část provize skončila u Vyplašila a Kopřivy, není z odposlechů zřejmé.

Jisté podle MF Dnes naopak je, že právě přes Kopřivu Stošek celý obchod ovlivňoval. „To víš, bylo to perfektní, excelentní," pochvaloval si Stošek v jednom telefonátu s Vyplašilem, jak mu Kopřiva pomohl uzavření obchodu urychlit. Ministr Šedivý smlouvu podepsal, mimo jiné díky Kopřivovu ujištění, že je vše v pořádku. „O existenci provizní smlouvy jsem poprvé slyšel dlouho po jejím uzavření," tvrdí exministr Šedivý.


K věci:

Armádní tendry zlomily první vaz. Padla podmínka 

Zakázku by pojistil můj nástupce Severa, sliboval Kopřiva 

Topka mě do Kopřivových plánů zatahovala už v létě, odhalil Vondra 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

10:05 „Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

Kdo rozdmýchal nenávist ve společnosti, která nakonec vedla k atentátu na Roberta Fica? Moderátor a …