Armádní tendry zlomily první vaz. Padla podmínka

13.10.2010 20:13

Nejvyšší soud potvrdil šestiměsíční podmíněný trest pro bývalého náčelníka pražské Vojenské a ubytovací správy plukovníka Petra Komínka. Ten se dopustil pletich při veřejné soutěži a navíc zneužil své pravomoci, informoval server Aktuálně.cz.

Armádní tendry zlomily první vaz. Padla podmínka

Trestné činy nyní již bývalý voják spáchal v souvislosti s rekonstrukcí jedné z pražských armádních vil. Komínek pomohl firmě Trade Fides, aby zakázku za zhruba pět milionů získala prostě tím, že jí přidělil část plánovaných oprav ještě před vypsáním tenderu.

Vinen ale bez trestu

Podobně náčelník zvýhodňoval i další firmy při jiných zakázkách.

Městský soud v Praze sice konstatoval vinu, nicméně od potrestání upustil. Návrh podmíněného vězení pak znovu vrátil do hry Vrchní soud v Praze.

Nic jsem neudělal

Komínek následně oslovil i nejvyšší soud s tím, že mu úmyslné zavinění nebylo prokázáno. Není totiž zcela doložené, že svým rozhodnutím firmu opravdu zvýhodnil a navíc ještě způsobil škodu. "Zrušte trest a případ vraťte k novému projednání," napsal tehdy plukovník.

S tím ale nesouhlasí nejvyšší státní zastupitelství. "Obviněný jednal v souvislosti s veřejnou soutěží a za této situace si byl vědom toho, že svým jednáním zvýhodní obchodní společnost Trade Fides oproti ostatním soutěžitelům," uvedl státní zástupce, jehož argumenty posléze přijal i nejvyšší soud.

Větší zájem

Armádní zakázky se v poslední době dostaly do záběru nejen médií, ale i vyšetřovatelů. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v září poprvé potrestal pět firem za to, jak se dohodly při získávání zakázek od vojska. Za kartelovou dohodu litoměřické firmy dostaly pokutu ve výši pěti milionů korun. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné.

Korupci v armádě vyšetřovala policie kromě Litoměřic také v Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze.

Čtěte také:

Prokázat korupci v kauze pandurů bude těžké, říká Martinů

Úředník upozornil na korupci, ministerstvo jej žaluje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…