Haló noviny se smějí: Pravda a láska se někde zadrhla

18.11.2010 9:48

Haló noviny si vzaly na paškál svátek 17. listopadu. Článek „17. listopad – svátek bez fanfár“ byl dokonce takzvaným otvírákem celého deníku. V něm se například píše, že jen několik desítek občanů a s nimi i prezident Václav Havel, premiér Petr Nečas, či pražský primátor Pavel Bém přišli včera uctít památku listopadových událostí. Ale většina občanů podle komunistického deníku seděla radši doma.

Haló noviny se smějí: Pravda a láska se někde zadrhla

„Státní svátek 17. listopad 2010 probíhal bez velkých oslav a hlavně bez většího zájmu lidí, kteří raději užívali den pracovního volna doma. Ti, kteří přece jen vyšli do ulic, a nebylo jich mnoho, se hlavně zúčastnili organizovaných protestů k vyjádření své nespokojenosti," píše deník.

Jenže právě opak byl pravdou. K památníku 17. listopadu na Národní třídě včera od rána proudily davy lidí. Lidé se ještě v pozdních večerních hodinách domáhali vstupu do podloubí, kde právě před 21 lety byli krutě zbiti studenti, kteří zde v poklidu demonstrovali proti tehdejšímu komunistickému režimu.

U památníku byly k tomuto připomenutí pak včera stovky zapálených svíček a hromady květin. To ale asi vedení redakce deníku, který vydává akciová společnost Futura - většinu akcií drží v rukách KSČM - jaksi přehlédla.

OBRAZEM 17. listopad na Národní 
OBRAZEM Od magistrátu na Václavák

Haló noviny dále podotýkají, že studenti na Palackého náměstí demonstrovali proti zavádění školného na vysokých školách, rušení méně atraktivních studijních oborů a chaotickým reformám ve školství. „Protestní akci pořádala studentská iniciativa ´Vzdělání není zboží´. Studenti se po projevech vydali na protestní pochod centrem metropole, který zakončili na Palachově náměstí před budovou filozofické fakulty. Demonstranty přišli podpořit také členové a sympatizanti KSČM," zmiňují Haló noviny.

Školné může strmě stoupat, připomněla mluví iniciativy

Citovaly pak mluvčí iniciativy ProAlt Terezu Stöckelovou. Ta mimo jiné uvedla, že prvotní výše školného může strmě stoupat. „V Británii se poprvé zvyšovala už po čtyřech letech a dnes nová vláda navrhuje její další zvýšení na desetinásobek původní částky, nebo dokonce kompletní zrušení horní sazby," řekla podle záznamu Haló novin Stöckelová.

Noviny také v článku zveřejnily část projevu komunistické poslankyně Marty Semelové. Ta kromě jiného připomněla, že komunisté byli od začátku proti jakýmkoliv formám školného - ať přímému školnému, odloženému, ale i proti zápisnému, které se nedávno objevilo jako novinka ministra školství Josefa Dobeše. „Proto logicky demonstrace proti školnému podporujeme. Jsem ráda, že se akce v hojném počtu také zúčastnili mladí komunisté ze SMKČ," uvedla k tomu Semelová.

Havel základním směrem vývoje zklamán není

Deník svoji stať uzavřel zmínkou o osobě Václava Havla. Vadí mu totiž, že Česká televize stále ukazuje, jak Havel do omrzení vykládá, že „naše země nevzkvétá." Tato slova řekl přitom Havel ve svém novoročním projevu v roce 1990, kdy byl Federálním shromážděním zvolen všemi hlasy za prezidenta poté, co Gustáv Husák rezignoval na tento post.

Havel se u památníku 17. listopadu podle Haló novin novinářům přiznal, že základním směrem vývoje zklamán není. „Také ale přiznal, že ho mrzí, že země opakuje v ještě horší podobě chyby, které před ní udělaly tradiční demokracie," dodal deník, v němž se často objevují výtky vůči osobě Havla, neboť v očích nemálo komunistů je ten, co vlastně zavinil, že komunistický režim v roce 1989 padl.

Související:

Nejsme propagandou havlismu, brání ČT svůj dokument
Chtěli mě zabít, vynáší svědectví dlouholetý komunista Doubrava
Ne sto. Už více než tisíc lidí se chystá na demonstraci proti koalici

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…