John je slaboch se sklenkou vína, propral lídra Reflex

18.11.2010 10:00

Oblibu v nejviditelnějších tvářích Věcí veřejných nezapřel týdeník Reflex ani tentokrát. Nově si vzal na paškál jejich předsedu Johna. Kromě kritizované mise na ministerstvu vnitra se soustředil i na jeho lásku k vínu a na stíny podezření, které se vznášejí nad některými jeho úspěchy.

John je slaboch se sklenkou vína, propral lídra Reflex

Před volbami lidi přitahoval, i proto dosáhly Věci veřejné tak závratného úspěchu. Naopak po volbách jsou z něj mnozí rozčarování. To nic nemění na faktu, že ministr vnitra Radek John veřejnost zajímá. Není tedy divu, že mu týdeník Reflex ve svém novém čísle věnoval titulní stranu, šestistránkové téma a nádavkem dvě strany komiksu z pera kreslíře Štěpána Mareše.

Pro úvod příběhu o Johnovi je vybrána historka ze začátku června, jen pár dnů po volbách. Na setkání představitelů Věcí veřejných s novináři John v uvolněné atmosféře se skleničkou vína v ruce pronáší: „Chtěl bych být ministrem vnitra, abych vymetl korupci ze země." Fanfaronsky pak ještě slibuje: „A Kalouska jednou dostaneme."

Více o Reflexu:

Hitler na obálce? Nakonec proč ne, říkají odborníci
Šéf Reflexu je militantní. Tak vysvětluje útoky na Véčka Hvížďala
Nebudu jako Paroubková. Za mou nahou kresbu se soudit nechci
Bárta jako Napoleon s podvazky. Reflex opět šije do véček
"Hitler" Rath boj s Reflexem nevzdává. Ještě není konec

Sólistovi chybějí v nové funkci manažerské a organizační schopnosti

Jak se v následujících týdnech ale ukázalo, na něco podobného už nemá John myšlenky ani čas. Zcela ho totiž pohltil resort vnitra, na jehož řízení podle mnohých nestačí. Souvisí to zřejmě s tím, že až dosud byl zvyklý být jen tváří toho, co odvedli jiní (v televizi Nova), nebo byl naprostým solitérem (v týdeníku Mladý svět), zatímco v nové funkci by potřeboval manažerské a organizační schopnosti.

Z jeho působení v předlistopadovém Mladém světě zůstaly pochybnosti, jak mohl takových úspěchů svých reportáží dosáhnout bez spolupráce s represívními složkami moci. Ze svazku tajných služeb, která označuje Johna jako agenta Rajon, se ztratila či byla zničena třetina. Když na Nově vedl investigativní pořad Na vlastní oči, moderoval zároveň firemní akce. Byl to zjevný střet zájmů, ale i to mu procházelo, upozorňuje týdeník.

Razantní vystupování je maskou, do konfliktů se Johnovi nechce

Z působení v agentuře Ora print, kde byl předsedou představenstva, je často zmiňována zakázka na vydávání reklamního čtvrtletníku Pohoda pojištěnce za 111 milionů korun ročně. Později firma získala i další zakázky od státních společností jako Lesy ČR nebo Pražská energetika. „Já jsem v té firmě bral deset tisíc měsíčně," opakuje John, který tento post opustil po více než sedmi letech v červnu minulého roku.

John byl v minulosti oblíbenou postavou nejrůznějších večírků, ale to se vstupem do politiky skončilo. Jeho náklonnost k vínu, a to i ve větším množství, se však traduje nadále. Přes jeho razantní vystupování však o něm jeho blízcí hovoří, že nerad chodí do konfliktů a raději ustoupí. Nyní mu začíná škodit to, co ho vyneslo až na vrchol. „Poráží ho jeho vlastní přizpůsobivost. Jeho kometa padá rychle k zemi," tvrdí na závěr Johnova příběhu jeho autor Viliam Buchert.

K věci:

Jestli je Barták vinen, jsem zvědav na Kalouska, varuje dopředu John 

Ministr John: Náš etický kodex by měla přebrat celá státní správa 

John: Koalice ČSSD a ODS v Praze? Je to mocenská klika  

Foto: Hans Štembera; Reprofoto: Reflex

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …