Macek: Neobvyklá pražská koalice? Naopak, strašná nuda

23.11.2010 13:34

Za naprosto nepochopitelný považuje bývalý místopředseda vlády i ODS Macek mediální rozruch, který panuje kolem velké koalice v Praze. Naopak ji považuje za nudnou záležitost.

Macek: Neobvyklá pražská koalice? Naopak, strašná nuda

Uzavřená pražská koalice ODS a ČSSD je nesmírně obvyklou, nepřekvapivou, očekávanou a tedy v podstatě nudnou záležitostí, a tak bývalý místopředseda federální vlády i občanských demokratů Miroslav Macek ve své pravidelné glose nechápe, proč oznámení o jejím vzniku vyvolalo v médiích tolik povyku.

Médiím v úvodu vytýká to, že koalici nazývají velkou, když je ve skutečnosti prostřední, protože ji sestavily druhá a třetí strana z voleb v Praze. Diví se tomu, že voliči ODS a ČSSD uvěřili lídrům stran, že s tou druhou nepůjdou. „Cožpak nám dnes a denně neslibují politické strany modré z nebe a pečené holuby a voliči je přesto stálé lhaní volí, aby pak vše bylo jinak? Co je na tom tak neočekávaně nezvyklého?" pozastavuje se Macek nad naivitou voličů.

Mnozí členové i funkcionáři si prostě jen spletli stranu

Nechápe ani údiv nad širokým průnikem programů ODS a ČSSD, protože by se zcela jistě našel nejen mezi ODS a TOP 09, ale i mezi TOP 09 a ČSSD. „Jenže, nejsou v každé politické straně členové a dokonce i vysocí funkcionáři, kteří si prostě jen ´spletli stranu´?" klade Macek řečnickou otázku a poukazuje na předvolební pražské plakáty jednoho vysokého pravicového politika s ryze levicovým heslem „Děti do 15 let dopravu zdarma".

Podle něj však politikům nelze vyčítat, že říkají takové populistické věci, protože intuitivně tuší, že na tom voličsky vydělají. „Cožpak spousta ´pravicově smýšlejících´ občanů nebývá pravičáky jen do okamžiku, kdy se do praxe přetavené pravicové zásady začnou dotýkat jejich nezodpovědnosti a pohodlnosti? Cožpak těch ´osobnostních odborářů´ kolem sebe nevidíte spousty?" pokračuje bývalý politik.

Žádná sebevražda, ale díky za každé nové ráno

Ten považuje za úsměvné domnívat se, že ODS a ČSSD spáchaly politickou sebevraždu, neboť jim to voliči za čtyři roky spočítají. „Čtyři roky jsou v politice tak dlouhá doba a během ní se může udát tolik věcí, které ovlivní příští volební výsledek, že takto se v politických kruzích pranic neuvažuje," přesvědčuje Macek, že spíše převládá hluboce zakořeněný názor „díky za každé nové ráno".

K věci:

John: Koalice ČSSD a ODS v Praze? Je to mocenská klika 

Ne sto. Už více než tisíc lidí se chystá na demonstraci proti koalici 

Macek (ODS): Zrušte Bartákovo místo, je zbytečné 

Foto: viditelnymacek.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …