Sobotka: Slyšení bude pro Nečase protikorupčním testem

24.11.2010 15:39

O zakázkách pro armádu by rád promluvil při slyšení před Výborem pro obranu a bezpečnost bývalý šéf Vojenského zpravodajství Krejčík. Umožnit mu to může hlasování ve Sněmovně, které tak bude podle úřadujícího předsedy ČSSD Sobotky protikorupčním testem koalice.

Sobotka: Slyšení bude  pro Nečase protikorupčním testem

Okolnosti armádních zakázek je připraven popsat bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík. Proto požádal o slyšení před Výborem pro obranu a bezpečnost Sněmovny, při němž hodlá informovat jeho členy o závažných skutečnostech, které souvisí s působením bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové a jejích konkrétních podřízených na ministerstvu obrany.

Ale aby mohl vystoupit, musí poslanci hlasovat pro Krejčíkovo zproštění mlčenlivosti a zařazení jeho výpovědi na program schůze příslušného výboru. „Celá věc se stane už na příští schůzi Poslanecké sněmovny zajímavým protikorupčním testem vládní koalice, která má plná ústa boje s netransparentními zakázkami. Budu pro, aby mohl Krejčík vypovídat. Uvidíme, jak bude hlasovat předseda vlády Petr Nečas," píše ve svém blogu úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Lidé kolem Parkanové se přesunuli na místa náměstků ministrů

Podle něj budou poslanci sociální demokracie podporovat, aby brigádní generál v záloze mohl před poslanci volně a svobodně hovořit. „Jsem přesvědčen o tom, že pokud vládní koalice myslí vážně deklarovaný boj s korupcí a mafií zbrojních zakázek na ministerstvu obrany, nemohou poslanci ODS, TOP a VV postupovat jinak, než že budou hlasovat pro Krejčíkovo zproštění mlčenlivosti a zařazení jeho výpovědi na program schůze příslušného výboru," tvrdí Sobotka.

Obává se však, že vládní strany podlehnou pokušení vše zamést pod koberec a vystoupení Krejčíka většinou 118 hlasů zabrání. Vždyť lidé historicky spojení s ministerstvem obrany zastávají ve strukturách Nečasovy vlády významné pozice. Bývalý náměstek Parkanové Martin Barták je náměstkem na ministerstvu financí, její blízký spolupracovník Radek Šmerda je náměstkem na ministerstvu dopravy a sama Parkanová je místopředsedkyní Sněmovny.

Před hlasováním o zbavení mlčenlivosti se dají čekat výmluvy a vytáčky

„Mafie zbrojních zakázek a její spřízněné duše ve strukturách vládní koalice pravděpodobně nebudou mít zájem na tom, aby Krejčík vypovídal. Dočkáme se možná série výmluv, vytáček a slovních veletočů. Klíčový bude výsledek hlasování poslanců o zbavení mlčenlivosti bývalého ředitele vojenské rozvědky," uzavírá Sobotka.

K věci:

Politici věděli, že zakázka byla zkorumpovaná. A nevadilo jim to 

Ministra obrany vodili za nos. A sami se napakovali 

Polovina Čechů Bartákovi nevěří. Je vinen, tvrdí 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…