Kvůli státním maturitám se podle Dobeše bude měnit zákon

25.11.2010 12:53

Kvůli státním maturitám, které by měly odstartovat na jaře příštího roku, se bude muset novelizovat školský zákon. Oznámil to ministr školství Josef Dobeš. Rozhodl se tak na základě výsledků říjnové generálky státních maturit, které ukázaly, že až 15 procent škol bude mít při státní maturitě výrazně podprůměrné výsledky.

Kvůli státním maturitám se podle Dobeše bude měnit zákon

Náročnost zkoušek ale ministerstvo snižovat nehodlá, pouze upraví některé náležitosti testování. Nově se budou moci žáci při psaní testů napít nebo je bude moci učitel pustit na záchod. 

„Mohou popít, pojíst, zejména třeba cukrovkáři a podobně. To mi připadalo úplně brutální. A budou moci v ojedinělých případech opustit místnost, aniž by podstoupili riziko, že ukončí státní maturitu," uvedl k tomu ministr školství Josef Dobeš.

Maturanti navíc budou moci skládat maximálně dvě zkoušky v jeden den. Hodnotitele testů na školách také čekají další školení.

Zčásti se má také snížit administrativní zátěž a pracnost. Bude se totiž hodnotit přímo originál testu. Zjednoduší se také instrukce a postupy zadavatele v učebně. Při říjnové maturitní generálce bylo totiž kvůli nesprávnému zpracování špatně vyhodnoceno 12 tisíc testů. 

Vymezí se ale určitá pravidla, například že žák musí být v učebně 15 minut před zahájením zkoušky a přijde-li později, zadavatel ho může vyloučit.

Ředitelé škol veškeré změny přivítali. Podle nich se v takové formě státní maturita povede.

Ministerstvo připraví ještě jedny cvičné testy

"Žáci budou moci pít, na lavici však mohou být pouze povolené pomůcky, zadání a záznamové archy. Opouštění učebny v průběhu zkoušky zůstává omezeno - zadavatel však může v oprávněných případech rozhodnout jinak," představil ředitel centra pro přípravu maturit CERMAT Pavel Zelený novinky, které chystají při ostrých jarních maturitách. Z testů z českého jazyka podle něho také zmizí otázky, na které není jednoznačná odpověď.

"Obtížnost zkoušek nebude snižována," upozornil pak ministr Dobeš. Aby se však žáci mohli lépe připravit, chystá pro ně CERMAT ještě jedny cvičné testy. Ty si budou moci studenti udělat v prvním čtvrtletí příštího roku.

"Celková neúspěšnost studentů se očekává mezi 15 až 21 procenty," dodal Dobeš s tím, že samozřejmě na školy s vysokým procentem neúspěšnosti vznikne velký konkurenční tlak.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…