Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš

01.11.2010 11:01

Ač v maturitní generálce neuspěla více než třetina studentů, šéf školství i autoři testů si z toho těžkou hlavu nedělají. V březnu spustí generálku znovu - přes internet.

Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš

O víkendu byly zveřejněny výsledky generálky státních maturit, které mnohé překvapily. Neuspělo v nich totiž více než 30 procent studentů.

A výsledky testů se zabývali v pondělí na tiskové konferenci i šéf resortu školství Josef Dobeš (VV) a šéf CERMATu, který zkoušky připravoval, Pavel Zelený.

Nyní pouze orientačně

"Je to orientační, je to vodítko," zhodnotil Dobeš optimisticky výsledky zkoušek s tím, že jistý alarmující prvek však ze závěrů generálky státní zkoušky dospělosti vyplynul.

"Problém školství je úplná bezbřehost, školství je nemocné, má vysokou teplotu" posteskl si šéf školství s tím, že právě státní zkoušky dospělosti by jej mohly pomoci vyřešit. Šéf resortu také uvedl, že již od 1. března budou mít studenti k dispozici možnost absolvovat další generálku maturit, a to prostřednictvím internetu.

 Magická třiatřicítka

Tragicky nevidí výsledky testů ani Zelený. "Magické číslo 33 procent těch, kteří by modelově neudělali státní maturitu, není žádná tragédie," sdělil na brífinku s tím, že podmínky, jež byly nastaveny nyní, byly odlišné od těch, které budou za šest měsíců.

"Podle našich odhadů neprojde ostrou verzí 15 až 21 procent studentů," uvedl Zelený s tím, že neúspěšní skladatelé maturity se budou moci látku doučit do druhého či třetího termínu, který jim bude nabídnut.

Problémová matematika

Dobeš se pozastavil snad jen nad výsledky testů z matematiky. V nich by pohořelo až 48 procent studentů. "Úroveň výuky matematiky se snižuje," posteskl si Dobeš s tím, že doufá, že právě zavedení institutu státní maturity by mohl situaci zlepšit.

Více čtěte:

Dobeš si posvítí na střední školy. Je jich prý zbytečně moc

Dobeš jako říšský protektor. I tak může vypadat protest studentů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…