Našich 294 milionů eur nestačí. ČT2 přestane sportovat, oznámil Janeček

30.11.2010 22:31

Zatímco Český rozhlas odkládá radikální reformy na nové dosud nezvolené vedení, Česká televize představila částečnou restrukturalizaci. V novináři napěchovaném zasedacím sále nastínil generální ředitel Jiří Janeček spolu s ostatní reprezentací veřejnoprávního média koncepci změn.

Našich 294 milionů eur nestačí. ČT2 přestane sportovat, oznámil Janeček

Úterní tisková konference byla zaměřena na ČT2. Televizní kanály ČT24 a ČT4 sport přijdou na řadu v následujícím měsíci.

Svět se mění, my též

"K reformě je Česká televize nucena, asi jako vše v dnešní době, nedostatkem zdrojů," pronesl v průběhu svého výkladu generální ředitel Jiří Janeček. Podle něj je potřeba zapojit do vysílání více námětů, více programů a více autorů. "ČT se bude snažit v maximální možné výši udržet četnost produkce vlastních programů, která je v současnosti na 77 procentech z celkového vysílání, oproti komerčním televizím, kde činí jen 35 procent," informoval Janeček.

Generální ředitel připomenul, že například německá ZDF pracuje z desetkrát vyšším rozpočtem, než je "našich 294 milionů eur".

Rozděl a panuj

Za nejzásadnější novinku je možno považovat změnu ve struktuře vedení. Nyní každý kanál veřejnoprávní televize (ČT1, ČT2, ČT4, ČT24) bude mít svého ředitele. Oddělení dramaturgie se bude věnovat zcela a pouze vyhledávání nových pořadů a strategická koncepce bude mít tříletý časový plán.

Namířil dvojku

Výkonný ředitel ČT2 Jan Mrzena spolu se svým zástupcem Vlastimilem Ježkem a vtipnými glosami přibližoval novinářům evoluci ČT2. "Dvojka hledá souvislosti a dvojka nesportuje, to jsou naše nové slogany," zdůraznil Mrzena. Z ČT2 by tak měl vyjma dlouhodobě plánovaných pořadů zmizet sport.

Počet nových programů pak zdvojnásobí a na obrazovku se opět vrátí animovaný film. Mimo to si přijdou na své i věřící, které Dvojka uspokojí pořadem Žijeme s vírou, ve kterém přinese divákům živé vstupy z bohoslužeb. Druhý zbrusu nový pořad Zpovědnice bude klasická talkshow ovšem s netradičními hosty.

Jiný den, jiný mrav

Absolutní novinkou ve vysílání ČT2 bude však tematické rozdělení všedních dnů. "V pondělí dostane slovo historie, v úterý Evropa, ve středu umění a vše s ním spojené, čtvrtek bude patřit lidem a společnosti a pátek planetě Zemi. Každý žánr má samozřejmě svého moderátora," charakterizoval reformu Mrzena. Každý všední den pak od osmi hodin dostane prostor dvacetiminutový pořad Kultura s dvojkou. Restrukturalizace však s sebou nese i zánik pořadů. "V červnu tak budou z vysílání staženy Krásný ztráty Michala Prokopa, respektive až do září pojedou již jen reprízy tohoto pořadu," doplnil Ježek.


K veřejnoprávním médiím:


Může vás zajímat:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…