Troška: Řekl jsem ne radaru a dva pánové z ODS mi "zařízli" peníze

01.12.2010 21:01

Režisér Zdeněk Troška je věčně rozesmátý, dobře naladěný, ale také upřímný. Jak sám říká, na zprávy v televizi se nedívá, noviny skoro nečte a na politiku kašle. Před časem řekl svůj názor a byl „potrestán“ tím, že mu dva vysoce postavení politici měli zařídit, že na film nedostal peníze.

Troška: Řekl jsem ne radaru a dva pánové z ODS mi "zařízli" peníze

„Ano, je to tak. Řekl jsem názor, že nesouhlasím s radarem v Čechách a dva pánové z ODS mi zajistili, že jsem nemohl dostat peníze na pohádku, Nejkrásnější hádanku, v které jsem ukázal nádherné české lesy, úžasnou hlubockou oboru. Naopak peníze třeba od Lesů ČR tehdy dostal film Tobruk, v kterém není jediný strom. Podivné, ale holt české,"  sdělil serveru ParlamentníListy.cz Troška.

S americkým radarem, který měl být v Brdech, Troška nesouhlasil hlavně proto, že by se jednalo o obrovské riziko, a to si málo lidí prý uvědomuje.

„Všude ve světě, hlavně v Americe, mají taková zařízení stovky či tisíce kilometrů od obydlených oblastí, a tady bychom to měli třicet kilometrů od nejlidnatějšího města v republice. Každé malé dítě ví, že nepřítel potřebuje vždy zničit hlavně naváděcí systémy a to, co ho odhaluje, tudíž radary a podobné věci. Umístit ho v Brdech byl naprostý nesmysl a jen ukázka „rektálního alpinismu" vůči západu," podotkl režisér a autor mnoha komedií, pohádek, ale i oper.

Nepodlézejte, říká

Sám nemá rád, když Češi neustále někomu podlézají. „Desítky let někomu lezeme do zadku, byl východ za minulého režimu, teď je to zase západ. Neumíme být svoji, čeští. A to je chyba. A jednou na to dojedeme. Máme přitom nádhernou zemi, s úžasnou historií, skvělými osobnostmi, úžasnými památkami, skvělým lidským a odborným potenciálem a pořád jsme před někým ustrašení. Nechápu to," řekl dále redakci režisér.

Troška je kromě jiného milovníkem dobrého jídla, vážné hudby, dobrých knížek, románů, především těch starých, které teď čte, ale také milovník Ruska.

Rusko má rád

„Do Ruska jezdím velmi rád, protože, i když si můžeme o zdejších obyvatelích a nedávném režimu, který pohltil půl Evropy, myslet cokoli, lidé jako takoví jsou úžasní, jsou hrdí na svou kulturu, folklór, na své osobnosti - tím nemyslím Lenina a Stalina, ale třeba to, že se umí bavit. A co si budeme povídat, Moskva, nebo třeba takový Kazachstán, to jsou místa, která jsou dnes úplně někde jinde. Jak to vypadá v Kazachstánu, je neuvěřitelné. Před více jak dvaceti lety jsem tam točil, a když jsem se tam před časem vrátil na festival, jen jsem valil oči a pochopil, že se máme hodně co učit a hlavně bychom si tu měli přestat hrát na luxus. To, co je tam, je úžasné. Od služeb, přes zboží, ale také přes chování lidí," svěřil se se svými zkušenostmi Troška.

I když se prý o politiku příliš nezajímá, vnímá ji. Považuje ji za neupřímnou, plnou podvodů, korupce a hlavně rivality. Sám měl přitom před časem kandidovat do Senátu.

Nabídli mu Senát

„Přišla taková nabídka tehdy od ČSSD. Uvažoval jsem o ni, ale když mne má kamarádka vzala podívat se do Senátu, řekl jsem, že tohohle se nechci zúčastňovat. A hlavně, že bych to nevydržel. Jsem člověk, který potřebuje „slunce a vzduch", který potřebuje vidět normální obyčejné lidi, a který chce dělat svoji práci, která ho baví. Kdybych tam byl býval šel, tak jen proto, abych se pokusil něco změnit. Štve mne to, jak se tu zachází se starými a nemocnými lidmi, s malými dětmi, že se tu nemyslí na lidi, ale jen na ty bohaté a nejbohatší, a že politikům nejde o občana, ale o něj samotného. Pochopil jsem, že bych tam vydržel tak týden a utekl bych," řekl Troška.

Sám prý v současnosti nevyznává ani levici ani pravici, nehlásí se k žádné politické garnituře. Před časem slovně podpořil Janu Bobošíkovou, prý proto, že je upřímná a nazývá věci pravým jménem. „Takových lidí je málo, proto jsem řekl, že pokud bych někoho volil, tak patrně její stranu. Nic jiného v tom nebylo. Ale politika mne jinak nebaví," svěřil se ParlamentnímListům.cz..

Zastává se Švorcové

Zdeňka Trošku štvou některé názory lidí o něčem, o čem nemají ani tušení. Zastává se třeba herečky a komunistky Jiřiny Švorcové.

„Jiřina je skutečně komunistka a ona jí byla vždy. Vážím si na ní toho, že nepřevlékla kabát jako řada jejích kolegyň, že zůstala svá. Upřímně říkám, že jsem se setkal s množstvím lidí, kteří mi potvrdili, že ona nikdy nikomu neublížila. Nikdy nikoho neudala, nepoškodila, naopak. Řadě herců i jiným umělcům pomáhala. Ať to byla třeba Helena Růžičková, která dostala kdysi distanc, ale ne od Švorcové, či dalším. Švorcová je skvělá herečka, a teď je prostě jen upřímná, což se některým lidem nelíbí," míní režisér.

Zažil prý mnoho hereček a herců, kteří sloužili soudruhům do morku kosti a dnes jsou z nich demokraté na život a na smrt. „Znám takové a není mi z nich dobře. Proto mne mrzí, že někteří lidé Švorcovou tak pohrdají. Ona není křivák a nikdy nebyla, a to si o její ideologii mohu myslet své. Ale lidsky je to dobrá ženská, za tím si stojím. Mnoha lidem a hercům pomohla, a ti, které vytáhla z bryndy, dala jim práci, zajistila roli, pomohla k bytu, zachránila od průšvihů, tak ti, když ji dneska potkají, přejdou na druhý chodník. K tomu není co říct," dodal Troška, rodák z jihočeských Hoštic.

V současné době jezdí režisér jako porotce každou neděli do Bratislavy na Talentmanii, kde je porotcem, dokončuje pohádku Čertova nevěsta, která bude jednou z nejvýpravnějších pohádek posledních dob a dotáčí i Vinařskou odysseu, což je zábavně-poznávací dokument o vínech, vinařství a vinařích, ale i o krásné přírodě a dobrém jídle.

„Mám řadu projektů, které bych chtěl realizovat - od seriálu, přes klasický román až po pohádky a komedii. Uvidíme, na co budou peníze a co se podaří. Mám nabídky i na opery nebo divadelní hry, ale den má jen 24 hodin a rok 365 dní," říká režisér.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…