Hollywoodští filmaři se mohou vrátit do Čech. Pobídky schváleny

18.06.2010 15:18

České filmové pobídky slaví úspěch. Evropská komise totiž schválila český systém finančních pobídek ve filmovém průmyslu. Uvádí to Český rozhlas, který se to dozvěděl ze zdrojů blízkých unijní exekutivě.

Hollywoodští filmaři se mohou vrátit do Čech. Pobídky schváleny

O schválení pobídkového mechanismu požádalo ministerstvo kultury Evropskou komisi už v lednu. Ta jej hodnotila v uplynulých dnech a podle informací Českého rozhlasu ho schválila, ovšem ne zcela bez výhrad.  

EK totiž posuzovala, jestli žádost není v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a nevytváří nepřípustnou konkurenční výhodu jen pro některé uchazeče. Podle neoficiálních zdrojů se členům několika komisí nelíbilo, že Češi svůj program podpory postavili příliš na výdělku a nikoli na podpoře umění.

Na pobídky je připraveno 400 milionů

Na základě pobídkového systému může stát vrátit filmovým producentům natáčejícím v Česku část utracených peněz. To může filmové produkce motivovat točit právě u nás. Letos na pobídky ministerstvo připravilo téměř půl miliardy korun.

„Je vyčleněno 400 milionů korun, což při dvacetiprocentní úrovni podpory znamená, že máme připraveny pobídky zhruba pro dvě miliardy nákladů utracených za natáčení v České republice. To by znamenalo přibližně trojnásobek obratu, který dosáhla zahraniční produkce u nás v loňském roce," řekl v této souvislosti před časem Radiožurnálu Šéf České filmové komory Petr Mošna.

Úředníci rozhodnutí studují

„Já vím, že ten materiál byl dnes schválen a dokonce už došel na ministerstvo kultury. Vím, že k němu resort svolá v pondělí oficiální tiskovou konferenci, až ten materiál celý prostuduje," zmínil  v této souvislosti filmový producent a režisér Václav Marhoul.

Podle něj za ztrátu českých příjmů hovoří čísla a fakta. „Zatímco v roce 2003 byl ještě ten obrat 5,1 miliardy korun, tak po zavedení zvýšené sazby daně v Evropě i u nás dělá ta ztráta 86 procent," podotkl dále Marhoul a dodal: „Tohle je jeden ze základních předpokladů, aby se ty štáby vrátily. Nevrátí se sice ze dne na den, setrvačnost zvláště amerických štábů je dost velká. Myslím si, že to bude trvat rok, ale to je čistě moje intuitivní domněnka."

Do Česka se už chystá filmový mág Lucas

Radiožurnál poznamenal, že na natáčení v Česku se už chystá známý režisér a producent George Lucas, který chce u nás natočit stodílný seriál Hvězdných válek. Oznámil to už loni na podzim s tím, že čeká na to, až Česko zavede filmové pobídky.

Čtěte také:

Topolánek: Svobodná kultura jako podstata naší civilizace

Foto: cs.wikipedia

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…