Každý dvacátý obyvatel Prahy je z bývalého SSSR

04.12.2010 16:04

Tento týden se opět potvrdilo, že západní Čechy, obzvláště zdejší lázeňská místa, se staly útočištěm mafiánských bossů z celého světa. V Březové u Karlových Varů byl zadržen šéf ukrajinské zločinecké bandy Valerij Prytoku. Podle BIS se koncentrace rusky hovořících lidí zhušťuje i v české metropoli.

Každý dvacátý obyvatel Prahy je z bývalého SSSR

Policisté po něm na celém světě pátrali více než dvacet let! Bez zajímavosti není, že
zatčený zločinec pracoval na Ukrajině jako policista a ve své trestné činnosti pokračoval
i na našem území. Díky tomu se ho podařilo dopadnout.

Nebyl ovšem zdaleka jediný, aktivity zločineckých skupin registrují specializované útvary a BIS již léta, naposledy se o mafiánských špičkách, operujících u nás, hovořilo v souvislosti s vraždou řidiče ředitele Sazky. Policii tehdy v rámci akce Wolfram zatkla tehdejšího šéfa ruské mafie pro Českou republiku.

Podezřelé miliardy

Vedle Prahy se mafiánští kmotři již léta soustředí na Karlovy Vary a další lázeňská města v západních Čechách. Podle zprávy BIS zde zakládají fiktivní firmy, jejichž účty slouží k legalizaci výnosů z trestné činnosti. V proslulém lázeňském centru, plném rusky hovořících pacientů a turistů, se jim daří uniknout pozornosti a nenápadně se zabydlují mezi stovkami zde žijících tzv. nových Rusů.

V hotelu Moskevský dvůr v Sadové ulici působil také Andrej Korpljakov, reprezentant nejvlivnější ruské mafiánské skupiny, nazvané Asociace pro 20. století. Ten se zde stýkal s nedávno odvolaným starostou Moskvy Jurijem Lužkovem. Jeho žena, údajně vůbec nejbohatší žena Ruska Jelena Baturina, zase ve Varech získala palác, patřící dříve rodině Puppů. Nyní se spekuluje, že se spolu s Lužkovem hodlá usadit právě zde.

Už jsou všude

Ačkoliv na vážné problémy s praním špinavých peněz v Karlových Varech upozornila již bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, brigády organizovaného zločinu zde působí zcela neohroženě dále. Podle odhadů specialistů na praní špinavých peněz jenom v Karlových Varech investovaly více než dvě miliardy korun. Většina těchto peněz přitom nepřichází z Ruska, ale ze švýcarských bank.

Na dotaz serveru ParlamentníListy.cz, proč si mafiáni, včetně Prytoku, vybrali jako své útočiště především západní Čechy, nám mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták sdělil: „Nebudu spekulovat, zdaleka to nejsou jenom Karlovy Vary, ale také Praha. I zde se Prytoku pohyboval".

Ostatně, podle oficiálních údajů již každý dvacátý obyvatel Prahy pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Z analýz BIS ale vyplývá, že se různé zločinecké gangy rozpínají prakticky již po celé zemi, západní Čechy ovládají kromě rusky hovořících skupin také asijské. A ještě nebezpečnější je, že zatímco dříve zde páchaly klasickou trestnou činnost, nyní přešly na sofistikovanější formu a organizovaný zločin kryjí legálním podnikáním. Nebezpečných zločinců, jakými byl Prytoku, se u nás podle některých zdrojů, skrývají desítky.

Ilustrační foto: Vizuál počítačové hry Mafia


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cti

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…