Rath se vysmívá Haškovi: Co Jarda Tvrdík? To by byl super prezident

05.12.2010 8:15

David Rath se s Michalem Haškem tradičně a rozhodně vůbec nepárá. Na jeho návrh tria adeptů z řad sociální demokracie na příštího prezidenta zareagoval ironickým posměškem. Dokázal tím znovu, že jeho podpora ve straně patří Bohuslavu Sobotkovi.

Rath se vysmívá Haškovi: Co Jarda Tvrdík? To by byl super prezident

I když se středočeský hejtman pro ParlamentníListy.cz vyjádřil velice stručně, z jeho odpovědi je jasné, že nápad jihomoravského kolegy nesdílí.

"Zajímavý Haškův nápad. Divím se, že rovnou nenavrhl Jardu Tvrdíka, to je taky jeho kamarád a byl by super prezident," zaironizoval pohotově Rath, když zahrnul do okruhu Haškových prezidentských kandidátů také bývalého volebního manažera ČSSD.

Hašek má vybráno

Michal Hašek, kandidát na post předsedy ČSSD umí překvapit. Jeho posledním překvapivým trumfem bylo vystoupení na krajských konferencích ČSSD, kde se mimo dalších nových témat věnoval i úvahám o volbě prezidenta v roce 2013. Hašek jednak podpořil přímou volbu hlavy státu a zároveň vyzval spolustraníky k zahájení diskuse o silném kandidátovi na prezidentské křeslo z řad členů ČSSD.  Navrhl dokonce hned tři jména, o kterých by se měli sociální demokraté vážně bavit. Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka a třetím do mariáše o místo na Hradě by mohl být i primátor Brna Roman Onderka. "Byl bych vážně rád, kdyby Václava Klause vystřídal na jeho postu sociální demokrat," řekl pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Usmíření s velikány

Pardubická a hradecká konference však nabídla ještě další překvapivé téma.  V něm Hašek oprášil kdysi slavná sociálně demokratická jména české politiky. Konkrétně mluvil o velkých zásluhách Miloše Zemana, Vladimíra Špidly i Jiřího Paroubka. „Jde o urovnání vztahů mezi bývalými předsedy ČSSD, a předsedy vlády se současným vedením sociální demokracie. Velmi stojím o to, aby se vztahy mezi námi zlepšily. Vždyť ve své době šlo úspěšné politiky, kteří byli značným přínosem nejen pro ČSSD," uvedl Hašek. Jak doplnil, jméno Stanislava Grosse vynechal zcela záměrně. Dál však tuto otázku odmítl komentovat.

Druhá třetina boje o post předsedy ČSSD zřejmě zklamala všechny, kteří sázeli na úřadujícího Bohuslava Sobotku. V Pardubicích totiž získali nominaci oba kandidáti, tedy Hašek i Sobotka, a v Hradci v tajném hlasování obdržel každý z nich stejný počet čtyřiceti hlasů.

Rozdělená ČSSD

Boj o nominace na předsedu ČSSD a blížící se jarní volební sjezd proti sobě vyhrocuje nejen dva největší adepty do čela strany, ale i jejich podporovatele. Začátkem listopadu vydali Sobotka i Hašek vize, kam by se v budoucna měla jejich strana vydat. Podle politologa Martina Poláška byl účel dokumentů jasný, měl mobilizovat. V případě Davida Ratha jako Sobotkova neúnavného bojovníka účel jistě splnil.


Související:


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…