Rojení adeptů na šéfa ČSSD. Vyznáte se v tom ještě?

10.11.2010 9:18

Jak houby po dešti se začínají objevovat kandidáti na nového předsedu ČSSD. Přitom až dosud se mluvilo výhradně o Sobotkovi a Haškovi.

Rojení adeptů na šéfa ČSSD. Vyznáte se v tom ještě?

Od rezignace Jiřího Paroubka do volby nového předsedy ČSSD uplyne více než tři čtvrtě roku, než stranický sjezd zvolí ve dnech 18. a 19. března 2011 v Brně nového šéfa sociální demokracie. Až dosud se boj o křeslo zužoval na úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku a jihomoravského hejtmana Michala Haška. Nyní se však začínají skloňovat jména dalších adeptů.

K volbě třetího kandidáta se přiklání i expředseda strany Jiří Paroubek.

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina svoji kandidaturu podmiňoval tím, že ho někdo navrhne a největší ambice si dělal v Praze a v Moravskoslezském kraji. V hlavním městě na podporu dlouho čekat nemusel, protože už ho navrhla místní organizace ČSSD v Břevnově, kterou dosavadní dva kandidáti Sobotka a Hašek nepřesvědčují.

Pokud bude strana hledat mesiáše, věří Pecina ve svou šanci

„Já jsem se nikdy moc neúčastnil života té stranické věrchušky, takže to beru s rezervou. Ale pokud se pánové Sobotka a Hašek do sjezdu poperou tak, že strana bude hledat nějakého mesiáše, můžu mít šanci," uvedl se smíchem Pecina pro ParlamentníListy.cz. „Ve straně jsem nikdy nebyl moc aktivní, spíš jsem vždy raději směřoval do exekutivy. To se pokusím zlepšit," plánuje si.

Není sám, kdo se hodlá přidat do souboje dvou předpokládaných favoritů. Lidovým novinám se svěřil se svými ambicemi místopředseda Lubomír Zaorálek. „Dostal jsem řadu návrhů, abych kandidoval na předsedu, a nebráním se tomu, abych ve straně postoupil. Uvažuji o funkci prvního místopředsedy nebo předsedy," přiznal Zaorálek, podle něhož bude záležet na dílčích konferencích v Moravskoslezském kraji a dohodě, která z nich vzejde.

Z Teplicka už zazněla nominace pro bývalého předsedu Paroubka

Vůbec první nominaci ze všech základních organizací ČSSD ale zveřejnila ta z Dubí u Teplic. Právě Teplicko je poslední baštou bývalého předsedy, a tak ani nepřekvapil návrh na Jiřího Paroubka. V nedalekých Košťanech se chystali nominovat středočeského hejtmana Davida Ratha a Paroubka by rádi viděli coby místopředsedu.

Kvůli volbě předsedy to začalo vřít i mezi samotnými špičkami ČSSD. Místopředseda Zdeněk Škromach, jenž podepsal Haškovo Desatero ČSSD nové generace, se na facebooku pustil do Sobotky. Vadilo mu vyjádření úřadujícího šéfa strany, který obvinil Haška z rozdělování sociální demokracie.

Škromach už si svého favorita vybral. Je jím Hašek

„Slávku, je čas představit, kdo podporuje tebe. Jinak je přece normální, že když je více kandidátů, tak je možné podpořit jen jednoho. Já jsem si už vybral. A vím proč," adresoval čerstvý senátor Škromach na facebooku výzvu úřadujícímu předsedovi Sobotkovi.

Čtyři měsíce zbývající do březnového sjezdu budou dostatečným sítem, z něhož se především po krajských sjezdech vykrystalizují nejžhavější kandidáti na post předsedy nejsilnější parlamentní strany. Do hry se budou kromě sociálních demokratů se svými zájmy zcela jistě vkládat i představitelé dalších stran. Jako třeba vlivný člen Věcí veřejných a ministr dopravy Vít Bárta, který už otevřeně podpořil hejtmana Haška.

K věci:

Paroubek: Za hysterií s odchodem Dienstbiera je Bakala a další

To Bárta neměl říkat. Óda na Haška naštvala Ratha i Paroubka 

Hašek symbolizuje pokrok v ČSSD, poznamenal Bárta 

Předsedu ČSSD nevolí Bárta, ale náš sjezd, vzkazuje Hašek 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…