Klaus si na snídani utahoval z odborářů. Nechápou zadlužení

08.12.2010 10:23

Odboráři podle prezidenta Klause nechápou problém zadlužení. Prý stávkou chtějí odčinit to, že neprotestovali, když byl problém českých financí v začátku. Klaus to řekl na diskusní snídani byznysmenů s politiky, kterou pořádal týdeník Euro.

Klaus si na snídani utahoval z odborářů. Nechápou zadlužení

"Odborářští bossové nechápou, o co u nás jde. Chtějí odčinit to, že neprotestovali, když se problém našich veřejných financí na počátku tohoto desetiletí začal rozbíhat," řekl Klaus na adresu odborářů, kteří na tuto středu naplánovali stávku proti vládním návrhům na snížení mezd státních zaměstnanců.

Dále čtěte:
Stávka? Jako učitelka s ní souhlasím, ale nikam nepolezu, tvrdí Bohdalová
Více k odborové stávce ZDE

Klaus: Schodek je i tak vysoký, reformy by měly být hlubší

"Reformy především vyžadují obecnější diskusi o velikosti státu a o jeho roli ve společnosti. Bez vyřešení této otázky nemá cenu se bavit například o jednom parametru důchodové reformy," uvedl Klaus s tím, že by reformy, které vláda připravuje neměly být jen pouhými parciálními zásahy.

Na snídani Václav Klaus připomněl, že i přes úsporná opatření je schodek rozpočtu veřejných financí vysoký. Rozpočet na rok 2012 by měl podle jeho slov být více ambiciózní.

Prohlédněte si fotogalerii ze snídaně s byznysmeny

Opozice by měla škrty přiznat

"Zodpovědná opozice by měla provádění škrtů právě nyní přiznat a soustředit se na to, jaké škrty by měly být prováděny," řekl. Přesto je prý neočekávatelné, aby opozice se škrty souhlasila.

Podle prezidenta odborářští bossové jen ukazují svaly a musí vědět, že rozpočtové škrty jsou nezbytné.

Ekonom Ladislav Tajovský v České televizi prohlásil, že současná vláda hasí pouze problémy, které vznikaly za předchozích vlád. "Nyní se jedná pouze o kosmetické změny. Je to předstartovní výstřel, co nás teprve čeká," varoval Tajovský.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že Nečasův kabinet nezvládá sociální dialog. Podle něj by vláda měla zvednout daně a zdanit hezard, pak by byly prostředky na platy ve státní sféře. Poslanci ČSSD navíc podali ústavní stížnost na no, že sněmovna schválila úsporný balíček ve zkráceném řízení.

Dále:

Středeční stávka asi moc bolet nebude. Odbory jen pohrozí

Kdo je pro odboráře Zavadila zbabělec? Ministr Drábek. Zakázal stávkovat

Drábek: Odbory lžou. Nikomu jsem stávkovat nezakázal

Odborář Zavadil: Nečas hledá podporu u vedení firem. Trapné

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…