Stávka? Jako učitelka s ní souhlasím, ale nikam nepolezu, tvrdí Bohdalová

08.12.2010 22:32

Deník Blesk se ptal učitelů, zdravotníků, kuchařek, hasičů, ale také umělců, zda jim dnešní stávka vadí. Kupodivu ale třeba herci se stávkujícími souhlasí. Například herečka Jiřina Bohdalová, či Jiřina Jirásková.

Stávka? Jako učitelka s ní souhlasím, ale nikam nepolezu, tvrdí Bohdalová

V Česku začala celodenní stávka. Činnost omezuje část zdravotních zařízení, přidá se čtvrtina škol, úřady i některé galerie, knihovny a divadla. Zaměstnanci ve státní a veřejné sféře tak dávají najevo nesouhlas s vládním škrtem deseti procent ve výdajích na mzdy v příštím roce.

„Představení nemám, ale mám zkoušku a na tu jít musím, protože nás v pátek čeká premiéra. Bylo by nezodpovědné vynechat jakoukoliv příležitost k přípravě. Jinak se domnívám, že stávka je na místě," uvedla herečka Jiřina Jirásková.

I její kolegyně Jiřina Bohdalová zmínila, že se stávkou souhlasí. „Jako bývalá učitelka se stávkou naprosto souhlasím. Učitelé jsou budoucnost národa. A měli by být dobře placeni, zvlášť v dnešní době, kdy žáci dokážou projevovat takovou neúctu. Stávku podporuji morálně. Nikam nepolezu, taky bych si mohla zlomit krček," řekla Blesku Bohdalová.

Více článků k odborové stávce ZDE

Brzobohatý: Věci se nemají řešit na ulici

Radek Brzobohatý už tak jednoznačný v názoru není. „My jsme s manželkou Hanou Gregorovou ve středu na zájezdovém představení. Samozřejmě ho odehrajeme. My totiž, co si nevyděláme, to nemáme, nám nikdo nic nedá. Navíc si myslíme, že se věci nemají řešit na ulici," zmínil Brzobohatý.

Herec Lubomír Lipský, který ve svých 87 letech stále hraje, řekl pak rovnou, že stávkovat nebude. „Neprospělo by to mému zdraví. A navíc jsem stále od mozkové příhody ve stavu nemocných. Představení je pro mě terapie," podotkl.

Lékaři říkají stávce ano

První se do stávky v brzkém ránu zapojují pracovníci nemocnic. Akutních pacientů se akce dotknout nemá. Stávka se uskuteční v 89 zdravotních zařízeních, která budou pracovat ve víkendovém režimu. Tam, kde stávku připravovali, nezvali na dnešek pacienty, neplánovaly operace.

„Já osobně se stávkou souhlasím, protože ten stav je v současnosti neudržitelný. Nečekám sice, že se něco změní, ale snad se alespoň otevře nějaká diskuse," řekla Blesku za lékaře Eva Burešová z nemocnice v Olomouci. Její kolega David Hradil pak zmínil, že situace v nemocnicích je neúnosná a tak se stávkou také souhlasí. „Ve srovnání se zahraničím, kde jsem pracoval, jsou u nás podmínky ještě dobré," dodal.

Zhruba 500 škol dnes neotevře žákům své brány úplně, dva tisíce jich omezí svůj provoz částečně. Například tím, že nebudou fungovat družiny či jídelny.

„Stávce říkám ano, protože si myslím, že se ubírá těm, kteří mají nejmíň a kteří se přitom starají o to, aby bylo vše v pořádku. Bere se jen někomu a ne všem," zmínil pak pro Blesk za učitele ředitel základní školy v Olomouci Jaroslav Hála.

Čtěte také:

Ilustrační foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…