Odbory plýtvají silnou municí. Skutečný řez ještě nepřišel

08.12.2010 11:13

Teprve v budoucnu se dá čekat opravdový boj o zvyklostní a ne zcela zasloužená práva veřejných zaměstnanců. Právě proto se v komentáři MF Dnes pozastavuje Pavel Páral nad tím, zda odboráři nepřicházejí se silnou municí v podobě stávky příliš brzy.

Odbory plýtvají silnou municí. Skutečný řez ještě nepřišel

Sto tisíc lidí stávkou a desetitisíce demonstracemi ve velkých městech mají protestovat proti snižování platů ve státní sféře. „Nic jiného se od odborářů, zejména z poměrně militantních odborů státních zaměstnanců, čekat určitě nedá. Je však otázkou, zda s tak silnou municí nepřicházejí příliš brzy, kdy se státním zaměstnancům zatím až tak moc neděje," uvádí v komentáři MF Dnes Pavel Páral, šéfredaktor týdeníku Euro.

Podle něj není pochyb, že ke snížení balíku peněz na platy státních zaměstnanců o deset procent muselo dojít. „Navíc korekce není nijak drastická a dá se z velké části vyřešit snížením počtu zaměstnanců, které probíhá samovolně tím, že lidé odcházejí do penze nebo sami dávají výpověď," míní Páral.

Tarifní tabulky mají ve veřejném sektoru neblahý vliv na produktivitu práce

Přesto se ale počty státních zaměstnanců snižovat nedaří. Vláda se v tomto směru chová podstatně sociálněji, než by se chovat měla. Stejně tak je nutné změnit pravidla odměňování. Ve státním sektoru tarifní tabulky spolehlivě znemožňují odměňovat podle odvedené práce. „To spolu s mimořádně vysokou jistotou zaměstnání má samozřejmě neblahý vliv na pracovní morálku i na produktivitu práce ve veřejném sektoru," tvrdí komentátor.

Zároveň upozorňuje, že komplexním reformám penzí, zdravotnictví, daní či školství by měla předcházet reforma státní správy a veřejného sektoru, který bude muset tyto reformy uvést do života. „Výdaje na státní zaměstnance by měly klesat i dále, protože tento zdroj úspor není letošním rozpočtovým škrtáním ještě ani zdaleka vyčerpán," myslí si Páral.

Skutečná bitva veřejných zaměstnanců za jejich práva teprve přijde

Proto je přesvědčen, že důkladný řez ve státní správě a veřejném sektoru teprve přijde a teprve pak bude muset být odboráře hodně hlasitě slyšet. „A tak by v tuto chvíli ještě měli přitlumit. Ta skutečná bitva o zvyklostní a ne zcela zasloužená práva veřejných zaměstnanců totiž teprve musí přijít," uzavírá Páral.

K věci:

Stávka? Jako učitelka s ní souhlasím, ale nikam nepolezu, tvrdí Bohdalová 

Odborář Středula: Stávka může být jen začátek 

Klaus si na snídani utahoval z odborářů. Nechápou zadlužení  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…