Hájek: Stávka selhala. Falbr hrozil Klausovi a spletl si rok

08.12.2010 16:40

Středeční stávka odborářů a státních zaměstnanců se podle vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka nepovedla. Předvídaly se monstrózní akce, nakonec došlo jen na silácká slova. Někdy navíc úplně scestná. Richard Falbr například vykřikoval, že po podobné stávce odborářů v roce 1998 padla Klausova vláda.

Hájek: Stávka selhala. Falbr hrozil Klausovi a spletl si rok

Jenomže vláda dnešního prezidenta Václava Klause padla o rok dříve, v roce 1997 po takzvaném Sarajevském atentátu. Premiér Klaus byl tehdy na zahraniční návštěvě v Sarajevu, když ho doma Ivan Pilip a Jan Ruml vyzvali k odchodu z čela strany. Členové vlády z partnerských stran ihned podali demisi, a vláda tak bez premiérova vědomí padla.

Europoslanec Falbr, dřívější šéf odborářů, se ve středu na Palackého náměstí v Praze protestujícím chlubil, že právě stávka jeho odborářů k tomuto významnému aktu přispěla.

"Procitnutí pana europoslance Falbra je podivuhodné a nesmírně zajímavé," řekl ParlamentnímListům.cz prezidentův spolupracovník Petr Hájek. "Pozoruhodně to dokresluje historii, protože dosud se obecně mělo za to, že s pádem vlády a Sarajevským atentátem byli spojováni pan Ruml, Pilip a další. Je hezké, že se pan Falbr takto doznal, že s nimi spolupracoval."

Stávka selhala, tak se odboráři snaží ospravedlnit

Dramatická stávka, která měla Nečasově vládě dokázat, jak silné a jednotné jsou odbory, se nekonala. Několik stovek lidí se na náměstí sešlo, rozhodně ale nešlo o masy. Tím méně o masy, které by donutily vládu přehodnotit své plány.

A Falbr si toho byl podle Hájka už odpoledne velmi dobře vědom. Proto zvolil tak podivný útočný projev. "Útoky na prezidenta jsou pochopitelné, protože stávka totálně selhala a odboráři nyní musí hledat nějakou dobrou mediální značku, která by jejich fiasko ospravedlnila. Pan prezident jistě takovou dobrou značkou je," podotkl.

Čtěte:

Protesty zaplavily česká města. Méně, než se čekalo

Klaus si na snídani utahoval z odborářů. Nechápou zadlužení

Středeční stávka asi moc bolet nebude. Odbory jen pohrozí

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, par

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…