Návrh ČSSD na zrušení anonymních akcií zamítnut. Sobotku to rozladilo

10.12.2010 14:30

Poslanci zamítli návrh ČSSD na zrušení listinných akcií na majitele. Sociální demokraté chtěli novelou dosáhnout zprůhlednění struktury akciových společností a odstranění korupce, případně zneužívání anonymních akcií. Jenže koaliční poslanci jim to neumožnili.

Návrh ČSSD na zrušení anonymních akcií zamítnut. Sobotku to rozladilo

Listinné akcie na majitele se podle předlohy měly změnit na zaknihované akcie, takže jejich majitel by byl známý. Změna měla být podle předkladatelů z ČSSD součástí boje proti korupci. Zákon měl podle jednoho z autorů návrhu Jeronýma Tejce (ČSSD) zajistit, aby bylo jasné, zda existuje, či neexistuje propojení mezi lidmi, kteří veřejné zakázky zadávají na úrovni měst, krajů či státu, a těmi, kdo se o ně ucházejí. 
    

„Nechceme další kauzy typu Opencard. Nechceme další výběrová řízení, kde vyhrají firmy, kde není jasné, komu patří," uvedl k zákonu úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka: Vlastnictví by nepřiznali ani zákonodárci

Sobotka také zmínil, že listinné akcie na majitele jsou velmi dobrým nástrojem k tomu, jak utajit vlastnictví a "tajné" příjmy. Jejich vlastnictví by podle něj nikdy nepřiznali ani zákonodárci, přestože by to měli udělat podle zákona o střetu zájmů.

„Jenže ono se to nedá zkontrolovat. V tom je ono v uvozovkách "kouzlo" listinných akcií na majitele, protože kdybyste chtěli po komkoli z této Poslanecké sněmovny, ale ne jenom z této Poslanecké sněmovny, ze kteréhokoli zastupitelstva magistrátu, z kteréhokoli kraje, ze Senátu, z vlády, aby oznámil střet zájmů v této věci, tak to nikdo neudělá," dodal Sobotka. 

"Chtěl bych vás požádat o to, abyste nehlasovali pro zamítnutí tohoto návrhu zákona a umožnili jeho další projednávání," poprosil také poslance. Ti ale jeho prosbu nevyslyšeli.

Firmy s anonymními listinnými akciemi by podle návrhu musely změnit formu cenných papírů do roka od platnosti zákona. Pokud by to neudělaly, změnily by se na zaknihované akcie na majitele ze zákona.

ODS: Mohlo by to od nás odvést investory

Podle koaličních poslanců je ale návrh neúčinný a mohl by z České republiky odvést investory. Proti návrhu se postavili hlavně poslanci ODS. „Kdo bude chtít zůstat v anonymitě, tak zůstane pomocí zahraničních akcií," uvedl například Igor Svoják z ODS. Jeho stranický kolega Jaroslav Plachý doplnil, že by tím Česká republika mohla přijít o některé investice, pokud by neumožnila zahraničním investorům zůstat v anonymitě.

ČSSD obdobný návrh už jednou v minulém volebním období předložila, sněmovna ho ale nestihla projednat. Prošel pouze prvním čtením a projednáním ve výboru.

Poslanci to "zapíchli" v jednu odpoledne

Zákon byl posledním, který poslanci během pátku ve sněmovně projednávali. Jednání ukončili ve 13:00 hodin. Nyní jedná pouze organizační výbor. Poslanci se opět sejdou v úterý 14. prosince ve 14.00 hodin.  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…