Školné je užitečné, spravedlivé a pomůže chudým, míní Komárek

14.12.2010 11:57

Věci veřejné se na své ideové konferenci vyslovily proti zavedení školného během tohoto volebního období. Jakákoli investice do vysokého školství je ale podle komentáře Martina Komárka v MF Dnes v zájmu profesorů a studentů.

Školné je užitečné, spravedlivé a pomůže chudým, míní Komárek

Většina občanů asi zatleská změně názoru Věcí veřejných na školné stejně jako tleskala návrhům na zrušení poplatků ve zdravotnictví. „Tyto poplatky jsou užitečné, řada lidí je však může považovat v jistém smyslu za diskriminační. V případě školného žádná diskriminace neexistuje. Je nejen užitečné, ale jednoznačně spravedlivé. A hlavně pomáhá chudým," tvrdí Martin Komárek v komentáři pro MF Dnes.

Má na mysli takové platby na veřejných vysokých školách, které dosahují maximálně několik tisíc korun za semestr, které by si student mohl výhodně půjčit. „Jakkoli to vypadá na první pohled jako kladivo na chudé, je to přesně naopak. Když odmyslíme výrazné talenty, kteří vystudují vždycky, tak mezi průměrnými mají zatím větší šanci bohatí," domnívá se Komárek.

Jakákoli investice do vysokého školství je nejen v zájmu profesorů a studentů

Je to dáno tím, že v případě neúspěchu při přijímacích zkouškách na veřejných školách hledají azyl na soukromých školách, kde je však školné mnohonásobně větší než to, které je navrhováno v koaliční smlouvě pro veřejné školy. „Několik desítek tisíc za rok se na brigádě vydělá těžko a dnes není dobrý způsob, jak by si je mohl chudší člověk půjčit jinak než na velmi vysoký úrok," podotýká komentátor.

Vysokým školám chybí moderní vybavení, mnohé prostory jsou v ubohém stavu, platy učitelů včetně profesorů jsou extrémně nízké. „Jakákoli investice do vysokého školství, pokud bude využita účelně a nebude ukradena, je investicí nejen v zájmu profesorů a studentů, nýbrž v zájmu všech - ať už chudých, bohatých, vzdělaných či nevzdělaných," domnívá se Komárek.

Vyřízení půjčky i její splácení by mělo být lehké

Tisícové částky za každého studenta placené v takzvaném školném sice podle něj tísnivou situaci našich vysokých škol zcela nevyřeší, ale mohou jim pomoci. „Nikdo v žádném případě nebude poškozen. Vyřídit si půjčku by mělo být lehké, splácet ji ze slušného platu vysokoškoláka taky. Na veřejné školy se budou moci dostat i lidé z chudších poměrů, kteří by na to jinak neměli," poukazuje Komárek.

K věci:

Ministr Dobeš chce zavést něžné zápisné místo školného 

Dobeš tvrdí: Na odložení školného jsem přišel až tady 

Technické fakulty může školné zničit. Málo studentů 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…