Tajná dohoda: Klaus si mazal Nečase a spol. na chleba

23.12.2010 7:53

Hradní dohoda? Kdepak. Spíš direkt, který dostali občanští demokraté od prezidenta Václava Klause. Tak uvádí Lidové noviny článek, v němž popisují reakce některých nejmenovaných vysokých členů ODS na schůzku koaličních lídrů na Pražském hradě, která odvrátila pád Nečasovy vlády.

Tajná dohoda: Klaus si mazal Nečase a spol. na chleba

„Na Hradě si prý naše zástupce prezident Klaus doslova mazal na chleba, na Nečase chvilkami i křičel," uvedl pro LN jeden z vysoce postavených občanských demokratů, který si nepřál být jmenován.

Zatímco Věci veřejné mohly po úterním jednání slavit, když prosadily například odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů, ODS prý v čele s premiérem Nečasem ustoupila ze všeho: „Chvílemi to bylo až trapné," řekl prý následně jeden z členů vyjednávacího týmu ostatním občanským demokratům.

Klaus bouchnul do stolu a bylo

Podle informací LN prezident, který schůzku moderoval, nesouhlas s politiky dával důrazně najevo. "Prostě bouchnul do stolu, takže strany se uklidnily a z toho vykrystalizovala nějaká řešení," uvedl jeden z poslanců ODS.

Spolustranící podle LN Nečasovi nyní vyčítají, že na jednání nedokázal například přehrát část korupční kauzy na Věci veřejné, i když prezident postup jejich lídra Radka Johna kritizoval. „V ODS už málokdo chápal Nečasovu omluvu Michálkovi (odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí), natož vycouvání z našich postojů," uvedl citovaný vlivný občanský demokrat.

Dohodl jsem, co jsem měl

„Nejde ani tak o pozici policejního prezidenta. Ale o precedent, že se jedna z koaličních stran domáhá ústupku za to, že podpoří koaliční projekt a nebude hlasovat s opozicí," uvedl podle LN další člen ODS. Premiér Petr Nečas nicméně kritiku odmítá: „Výsledek přesně odpovídá tomu, k čemu jsem měl mandát," řekl v rozhovoru pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …