Nemáme prezidentský stát, dočte se Klaus v komentáři

03.01.2011 9:10

Komentátor Práva Alexandr Mitrofanov se zamýšlí nad novoročním projevem Václava Klause. Podle Mitrofanova se totiž prezident snaží ze své osoby udělat národního lídra, ovšem naštěstí podle něj v Česku neexistuje prezidentský stát. A ani snad diktátorský, jak vyplývá z Mitrofanova komentáře.

Nemáme prezidentský stát, dočte se Klaus v komentáři

„Zkuste najít v textu prezidentova novoročního projevu slovo demokracie. Bude to marné hledání. Budeme-li se však dívat na jeho postoje tak, jako kdyby je zaujímal mocný národní lídr, všechno zapadne," hned na začátku připomíná komentátor.

Ukázky tohoto modelu podle něj skýtají pouze země, v nichž je demokracie buď částečná, nebo jen deklarovaná. A připomíná osobu ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Ten se sice hlásí k hodnotám západní demokracie, jiná věc podle Mitrofanova ale je, že tyto své priority zpravidla realizuje jen ve virtuálním světě, kde je jako doma.

„Vladimír Putin před nedávnem kopl do svých kritiků slovy, že moc by potřebovali jen k tomu, aby rozkradli to, co ještě nestačili rozkrást. Ale Putin je mocným národním lídrem. Politický systém a postoje obyvatelstva mu tuto pozici zatím zajišťují," píše v komentáři dále a připomíná, co nedávno provedl běloruský prezident Alexander Lukašenko:

„Nechal tvrdě rozehnat své odpůrce, přitom jim pak na Nový rok řekl: ´Máte vlastní pohled na věci, specifické chápání světa a vývoje naší země. To je vaše právo, které vám nesmí nikdo vzít.´

Klaus prý vypadá jako generál bez vojska

Jenže Václav Klaus s těmito podmínkami prý nemůže počítat. Přesto z Hradu od něj zaznělo cosi podivného. „Nepodléhejme hlasům těch, kteří si libují v pesimismu, v neustálé kritice všeho a všech, v nepřejícnosti a závisti, hlasům těch, kteří si rozhodnou a rozhořčenou kritikou a tepáním nešvarů budují své ničím jiným neopodstatněné postavení nadřazenosti a výjimečnosti," cituje pak v komentáři Mitrofanov slova Klause.

SLEDUJEME téma Novoroční projev

Václav Klaus podle jeho mínění vypadá jako generál bez vojska. „Ale při své energii a dovedností převaze nad ostatními politickými aktéry jistě bude dál hlásat své názory a činit pokusy prosadit je v praxi. Neexistuje důkaz, že i toto bylo součástí supertajné hradní dohody. Ale co je šeptem, to je čertem.  Zadní vrátka pro tuto eventualitu nechť raději zůstanou otevřena," uzavírá Mitrofanov.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…