Nečas z „kočkopsa“ necouvl: Komise je jen stafáž určeného kandidáta

06.01.2011 15:41

Premiér Per Nečas si stále trvá na svém: komise pro výběr policejního prezidenta sestavovaná Johnem je podle něj opravdu "kočkopes", který prý nemůže přinést nic pozitivního. Pochybnosti podle něj budí i krátký čas pro přihlášky kandidátů. John chce totiž výběrové řízení ukončit už za čtyři dny.

Nečas z „kočkopsa“ necouvl: Komise je jen stafáž určeného kandidáta

„Dělá to na mne dojem, aby tam byly výhybky pro to, a kdo tam může být a kdo ne," zmínil Nečas ke komisi.  

Pochybnosti podle něj budí i krátký čas pro přihlášky kandidátů. „Pokud se má výběrové řízení ukončit 10. ledna, budou fakticky jen tři dny pro přihlášky," upozornil premiér. Nelíbí se mu ani to, jak ministerstvo nastavilo požadavky na vysokoškolské vzdělání kandidátů.

„Pokud je jen nutné mít vysokoškolský diplom, bez bližší specifikace vzdělání, takže pak paradoxně policista, který je absolventem vysoké vojenské školy, se může do řízení přihlásit. Dělá to pak na mne dojem, aby tam byly výhody pro to, kdo tam může být a kdo ne," myslí si premiér.

Výhybka pro dopředu určeného vítěze?

„Nejsme sami, kdo má obavy z toho, že jsou dopředu nastavené výhybky ke konkrétnímu kandidátovi, kterého si někdo vybral, a teď se pouze dělá stafáž takzvaného výběrového řízení, kdy už je v podstatě možná dopředu rozhodnuto o tom, kdo to má být, a u toho já osobně i ODS bychom účinkovali velmi neradi," zdůraznil Nečas.

Vyjádření Miroslava Kalouska: Kalousek to řekl: ODS by se neměla plést do výběru šéfa policie

Uvedl ale, že s ministrem vnitra Radkem Johnem, který výběrové řízení na nového šéfa policie připravil, chce o této věci dále jednat. A to i po Johnově dnešní výtce, že se nechová státotvorně. I tak to ale John má u něj rozlité - podle Nečase by totiž ministr vnitra již neměl zvyšovat koaliční napětí a měl by přistoupit na další konzultace v této věci. Premiér ale neupřesnil, koho by v komisi chtěl.

Více: Johnova kočkopsa nechci

John z komise necouvl ani o píď

John dnes prohlásil, že trvá na tom, aby o policejním prezidentovi rozhodla komise. Řekl, že ještě dnes požádá Nečase, aby upřesnil, který občanský demokrat se bude její práce účastnit. Nečasova středeční kritická slova na adresu výběrové komise John označil za nestátnická.     

Spor o policejního prezidenta hrál klíčovou roli ve vážné vládní roztržce před Vánoci. Dosavadní šéf policie Oldřich Martinů nakonec odstoupil, tak jak žádaly Věci veřejné. ODS a VV ale po Novém roce pokračují ve sporech o to, jak vybrat nástupce Martinů a vyměňují si stále ostrá slova o tom, která strana se snaží ovládat policii.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…