Hájek: Šídlova ČT glorifikuje Velkého bratra Michálka

07.01.2011 19:09

Redaktor Hospodářských novin Jindřich Šídlo zaútočil v pátečním pořadu České televize Highlight na prezidentova vicekancléře Petra Hájka, který se před tím vyjádřil k tomu, jak ředitel Národní galerie Milan Knížák zhodnotil kauzu exředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka.

Hájek: Šídlova ČT glorifikuje Velkého bratra Michálka

Knížák označil způsob, jakým se Michálek zachoval, za estébácký.
„Tento slovník je mi cizí, neboť ho pokládám za poněkud primitivní. Ten pan Michálek je nicméně opravdu hodně divná postava. Velmi by mě zajímalo, co je pravdy na tom, že pan Michálek je aktivním jehovistou. To by mnohé vysvětlovalo," reagoval exkluzivně pro server ParlamentníListy.cz Hájek na Knížáka.

Šídlo píchlo do Hájka

Redaktor Hospodářských novin (které spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala) Jindřich Šídlo pak ve veřejnoprávní České televizi uvedl, že v civilizovaných zemích není obvyklé, aby sublalterní úředník hodnotil lidi, kteří se vlastním způsobem rozhodli bojovat proti korupci.

To, že Hájek vyjádřil domněnku, že by Michálek mohl být jehovistou, označil za velmi nevkusné a dodal, že jehovisté velice trpěli za obou totalitních režimů a že Petr Hájek si stále může doplnit vzdělání.

SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Primárně nešlo o Michálka

Hájek ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že nereagoval vůbec na "nějakého Michálka", nýbrž na vyjádření Milana Knížáka. Nejde podle něho o vlastní Michálkovu osobu, ale o to, že Česká televize prostřednictvím Šídlovy obhajoby Michálka de facto podporuje Velkého bratra, nahrávání, kamerování a špiclování občanů.

„Primárně jsem se k žádnému panu Michálkovi nevyjadřoval, protože ten by mi za to ani nestál. Pan Michálek je kauza ´velký bratr´. Kdyby o tom vůbec člověk chtěl hovořit, tak by nastolil téma nahrávání všech a všude. Zaveďme tedy všude kamery, nahrávejme občany doma, ať děti nahrávají své rodiče, rodiče své děti, nahrávejme se všichni navzájem, instalujeme kamery do domovů občanů. Tam vede kauza Michálek. Kdybych chtěl mluvit ke kauze Michálek, mluvil bych takhle," řekl ParlamentnímListům.cz Hájek, který se domnívá, že takovéto nástroje mají být vyhrazeny policii s povolením soudu a má být přísně kontrolováno, kdo může být a za jakých podmínek nahráván.

Vznesení otázky

Pokud jde o Michálkovu údajnou příslušnost k jehovistům, uvedl Hájek, že nikde netvrdil, že Michálek je jehovista a že pouze vznesl otázku, která koluje ve veřejnosti.

„Vnitřní motivace pana Michálka nasvědčuje, že jde zjevně o nějakého fanatika. Z fanatiků jde vždycky strach. Protože v nějakém rozhovoru odmítl odpovědět, zda je, či není katolík, tak je logické, že tím dává prostor k úvahám, co tedy doopravdy je. Na tuto otázku mi neodpověděl ani pan Šídlo, který se zabýval tím, jak jsou Svědkové Jehovovi užiteční a jak byli pronásledovaní. O pronásledování katolické církve se ani nezmínil," řekl vicekancléř.

Aspoň už víme, komu ČT patří

Hájek není překvapen, že se redaktor Hospodářských novin Šídlo k věci vyjadřuje v České televizi.

„Nedivím se, že se k věci vyjadřuje pan Šídlo v České televizi. Pozitivní na tom, je, že nám to dává informaci, že po všech úvahách o tom, co udělat s Českou televizí, aby její vlastnické vztahy byly konečně jasné, protože ´veřejnoprávní´, to není žádný vlastnický vztah. To jsme de facto nevěděli, komu patří. Teď už ale tedy víme, komu delší dobu patří. Je to televize, v níž jsou v publicistice hlavními obry pan Tabery z Respektu, pan Šídlo z Hospodářských novin a všechna tato média patří, jak víme, panu Bakalovi, takže konečně je dobře, že je jasné, jaká je vlastnická struktura České televize," rýpnul si do svého oblíbeného média Hájek.

Podle Hájka Česká televize a Šídlo de facto podporují praktiky Velkého bratra a dělají z nich normu, když dělají z Michálka hrdinu a pozlacují ho. "Pan Michálek je mi opravdu ukradený. Jsou mi odporné ty metody. Nahrávání se navzájem a špiclování, to je svět, ve kterém chtějí žít a do kterého nás tlačí. On má být vzorem. On má být tou normou, na jaké mají podle nich fungovat mezilidské vztahy," dodal zástupce vedoucího kanceláře prezidenta republiky.

Čtěte také:
Jakýpak estébák, spíše jehovista, říká o Michálkovi Hájek
Knížákův "estébák" nestačil. Michálek to schytává dál
Michálek odporný estébák není, pane Knížáku 
Knížák se naštval na Drobilova kata: Odporný estébáku ...    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…