Exodus lékařů: Musela jsem rodit téměř nahá, stýská si rodička

11.01.2011 19:29

Odchody lékařů z nemocnic stále podněcují k reakcím. Lidé na Facebooku řeší i to, co řekl v úterý prezident České lékařské komory Milan Kubek, když se odcházejících doktorů zastával. "Ten jeho brífink, to byla pěkná masáž," hodnotí. „Proč jsem musela rodit v županu, prakticky nahá? Noční košile - nedostatkové zboží,“ rozčiluje se naopak mladá dáma nad tím, jak to dnes běžně vypadá v nemocnicích.

Exodus lékařů: Musela jsem rodit téměř nahá, stýská si rodička

„Kdo nepodporuje protestující lékaře, ten podporuje korupci v Česku," prezentoval šéf České lékařské komory (ČLK)  hlavní motto kampaně, s níž se komora postavila za nespokojené doktory v rámci akce odborů Děkujeme, odcházíme. Lékaři podle Kubka už prý mají dost toho, co se děje ve zdravotnictví - tedy že kvete korupce a předražené nákupy techniky a přístrojů.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Podle Kubka ze zdravotnictví odčerpávají peníze „zloději a mafiáni", kteří si pakují své peněženky na všemožných výběrových řízeních a na nemocnicích vydělávají i podivné outsourcingové firmy, které zajišťují služby, jako jsou praní ústavního prádla, anebo úklid či právní služby.

Kubek samozřejmě nabídl i omšelé řeči o tom, kde se dají peníze najít. Prý ve zdravotních pojišťovnách, které mají na účtech až 14 miliard korun - tyto peníze  lze od nich "dostat" změnou úhradové vyhlášky, takže by pojišťovny platily za léčení víc - a administrativním snížením cen a úhrad všech léků o 15 procent.

Více o brífinku Milana Kubka:
Kubek řádil na tiskovce. Reakce ODS: Nesmysly a LSD

Ten jeho brífink, to byla „pěkná" masáž

A co na to lidé? Tedy běžní občané a potažmo i pacienti? „Ještě že ten Kubek sedí tam, kde sedí ... ten jeho brífink, to byla pěkná masáž," píše například na Facebooku akce Děkujeme, odcházíme, jeden z jeho uživatelů.

„Bohužel dnes o osudech našich pacientů rozhodují lidé, kteří nemají ani za mák ponětí, jak to v praxi chodí, o osudech pacientů dnes rozhoduje vláda a ředitelé místo aby si obhájili své zaměstnance a svou práci, sklapnou podpatky. Místo, aby se hledaly rezervy jinde, prvně se sáhne po personálu," tvrdí na webu paní Dana.

Komu jsme zaplatili 500 korun?

A nasupená rodička pak rozdmychává oheň tvrzením, že peníze asi skutečně nejsou, neboť musela rodit prakticky nahá.  „Kdo vede Bulovku? Toho člověka bych se chtěla zeptat, proč jsem musela rodit v županu, prakticky nahá. Noční košile nebyly k mání - nedostatkové zboží. Kdyby mi to někdo řekl, tak bych si z domu vzala své. Lékaře nehaním, ale valila jsem oči. Navíc partner musel zaplatit 500 korun za to, že byl u porodu. Chci vědět komu," stěžuje si Renata.

Je to masáž na objednávku politiků

„Tlak na odcházející lékaře se stále zvyšuje. A bude i hůř. I těm pomaleji chápavým totiž začíná docházet, že je to mediální masáž na objednávku politiků," zní z Facebooku další připomínka.

Jaromír pak odcházejícím doktorům radí: „Co se týče farmaceutických firem, sáhněte si do svědomí, kolikrát jste za sponzorské peníze právě těchto společností měli možnost zúčastnit se různých kongresů. Se systémem ve zdravotnictví také nesouhlasím, ale nemohu podpořit ani vaši akci, protože akceleruje v dost nevhodnou dobu, kdy se musí šetřit."

Web Děkujeme, zůstáváme má kupodivu také své příznivce. „Jsem zdravotnický záchranář se sedmiletou praxí, jehož plat je bez přesčasů cca.5 tisíc pod republikovou průměrnou mzdou," zmiňuje zde anonymní pisatel.

Napřed musím odčinit svůj dluh společnosti

Nelíbí se mu prý způsob, jakým chtějí především mladí lékaři před atestací dosáhnout vyššího výdělku. „Vím, že mého zaměstnavatele a tím i daňové poplatníky stál můj postgraduál zhruba 135 tisíc. Myslím si, že je potřeba nejdříve odčinit svůj dluh společnosti a pak teprve hlásat odchod do ciziny. Pokud chtějí mladí lékaři a lékařky odcházet, tak ať se vyplatí nemocnicím za stáže a zaplatí studia medicíny," dodává.

K téměř čtyřem tisícům lékařů, kteří hodlají opustit české zdravotnictví, se zřejmě během ledna a února připojí stovky dalších. Druhou vlnu výpovědí v rámci kampaně „Děkujeme odcházíme" totiž minulý pátek ohlásil Lékařský odborový klub. Tomu vadí nízké platy lékařů a systém odměn přesčasové práce.

Podle odborů nyní nemocnice vytvářejí na své zaměstnance nátlak, aby se „rebelie" neúčastnili. Kolegům, kteří by se kvůli výpovědi ale mohli dostat do finanční nouze, chtějí odboráři pomoci sbírkou. O její podobě zatím však odbory úplně jasno nemají. Nicméně je prý už nyní jisté, že do plánované "sbírky" budou moci přispět lékaři i sympatizanti.

Nemocnice tlačí: Stáhněte výpovědi, jinak...

„Počet výpovědí bude stoupat. Nyní jich je 3 800. Do konce ledna by to mohlo být o několik set, možná tisíc více," uvedl v pátek šéf lékařských odborů Martin Engel.

V pondělí pak médii probleskla zpráva, že na některé lékaře údajně tlačí nemocnice, aby své výpovědi stáhli. Dostali dokonce termíny, dokdy tak musejí učinit, aby to neovlivnilo jejich budoucí práci. Několik se jich zaleklo a výpovědi opravdu stáhli. Ředitelé nemocnic ale tento postup popírají.

K věci:

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…