Vondra informoval: Obrana se chce v tomto roce zbavit dalšího majetku

13.01.2011 17:28

Ministr obrany Alexandr Vondra představil na brífinku plán pro budoucí rok. V roce 2011 chce armáda především prodat svůj movitý a nemovitý majetek, který již nepotřebuje. Jako novinku zavede prodej přes aukce. Hodlá se zbavit například armádních bytů, pozemků a nemovitostí, tanků, či bitevníků L 159 a utržit tak přes dvě miliardy korun.

Vondra informoval: Obrana se chce v tomto roce zbavit dalšího majetku

Podle čísel ministerstva obrany je již zbytečný majetek armády odepsán ze šedesáti procent. I tak chce ale Vondra prodat další zbrojní vybavení, jako například tanky a bitevníky L 159 Alca. Výzbroj plánuje prodávat formou aukcí, byty a jiné nemovitosti pak formou inzerátu.

Chceme prodat 350 komodit movitého majetku z celkového počtu 750 komodit, za což podle plánu můžeme utržit 700 miliónů korun," sdělil ředitel sekce správy majetku obrany Jan Vylita.  Mezi položkami je také 300 pozemků a nemovitostí v pořizovací ceně 3,6 miliardy korun.

OBRAZEM Prodejce Vondra

Armáda se také hodlá zbavit asi tisícovky služebních bytů a 36 podzvukových letounů Alca, kde podle Vylity plánuje výnos kolem jednoho a půl miliardy. Celkově chce obrana utržit za všechny prodeje 2,2 miliardy korun.

Podle Vondry se o prodeji letounů již intenzivně vyjednává ze dvěma zeměmi. Ministr ale k tomu pouze uvedl, že jednou z těchto zemí je Irák. "Jsme tak daleko, jako jsme ještě nikdy nebyli. Je tu naděje, že se nám podaří v letošním roce tento velký úkol vyřešit," zdůraznil. Stroje se přitom ČR snaží neúspěšně ve světě uplatnit už několik let.

Bílá kniha dá armádě cíle

Jednou z priorit ministerstva je podle Vondry příprava takzvané Bílé knihy armády, která má vytvořit rámec pro rozvoj ozbrojených sil v následujících letech a kam armáda směřuje.

„Je nutné obnovit plánování, jak dlouhodobé, tak zejména mít realistický střednědobý plán. V rámci toho pak budou provedeny některé důležité reformy, ať už jde o systém organizace velení a řízení armády nebo způsob řízení vojenských kariér, či práce akvizičního systému. To jsou všechno důležité složky pro práci na bílé knize," zmínilk tomu ministr.

Nový akviziční systém bude hotov na jaře tohoto roku. Vondra již dříve uvedl, že nákup vojenské techniky bude v budoucnu již bez prostředníků.

O Blažkovi zatím nechce hovořit

V této souvislosti se v médiích objevily informace, že vyzbrojování by měl mít na ministerstvu obrany na starosti bývalý náměstek pražského primátora občanský demokrat Rudolf Blažek. Vondra to ale ráno v rozhovoru pro Radiožurnál nepotvrdil.

„Veškerá personální rozhodnutí činím po zralé úvaze, nikoliv na základě novinových spekulací. Jakmile učiním rozhodnutí, tak budu informovat. Dnes nemám, co bych řekl," konstatoval a naznačil tak, že není ještě v této otázce rozhodnut.

„Jak bude v Česku řešena ochranu vzdušného systému, to bude známé do léta," poznamenal nakonec na brífinku ministr.

Hodnosti ztratilo 13 135 vojáků

Zmínil také, že resort v posledních době zeštíhlil - během dvou let jej opustilo více než tři tisíce lidí. „Od ledna máme vojáky již v hodnostech mužstva. Došlo tak k tomuto datu ke snížení hodností u 13 135 vojáků, což je 59 procent. Chci za to vojákům poděkovat, že tuto skutečnost přijali," poznamenal.  Hodnosti byly zvýšeny u 776 vojáků, což činí tři procenta z celkového počtu.

Vondrův resort bude v roce 2011 hospodařit s rozpočtem zhruba 49 miliard korun, což je asi o pět miliard méně, než loni. Zástupci ministerstva obrany i armády navzdory tomu tvrdí, že na základní vojenské úkoly budou peníze stačit, i když je rozpočet na hraně.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…