Nečas a Kubek v poklidu: Co se ušetří, půjde lékařům

14.01.2011 10:33

Premiér Petr Nečas slíbil šéfovi České lékařské komory Milanovi Kubkovi, že peníze ušetřené reformou zdravotnictví půjdou na platy zdravotníků. Kubek na to prý potvrdil, že lékaři reformy nedávno představené ministrem zdravotnictví podporují.

Nečas a Kubek v poklidu: Co se ušetří, půjde lékařům

Jak Kubek, tak Nečas si navíc potvrdili, že není zapotřebí, aby do zdravotnictví momentálně šly nejaké peníze z rozpočtu navíc. Peníze na platy jsou podle prezidenta České lékařské komory Kubka ve zdravotnictví, jen je zapotřebí zamezit jejich plýtvání.  Premiér poté potvrdil, že žádné peníze navíc do zdravotnictví skutečně nepůjdou. 

Peníze lze podle Kubka získat především zrychlením revize cen léků a tím, že nebudou registrovány léky, které nemají doloženou lepší účinnost a přitom jsou velmi drahé. Kubek připomněl, že peníze je třeba získat i ze základních fondů pojišťoven.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů 
   
"Odborová akce Děkujeme, odcházíme působí jako hráz naděje. Lékaři věří, že nastartuje reformu, která nezapomene ani na ně," uvedl Kubek s tím, že pokud se reforma neuskuteční, vlna exodu lékařů bude nevídaná.

Jednání se tedy odehrálo v poklidnější atmosféře, než výměna názorů mezi Kubkem a ODS tento týden. Po tiskové konferenci šéfa ČLK na téma ztráty v českém zdravotnictví následovala úsměvná reakce zdravotnického experta občanských demokratů Borise Śťastného.

Více:
Kubek řádil na tiskovce. Reakce ODS: Nesmysly a LSD

Prezident lékařské komory také Nečasovi představil reformu, jak ji navrhla Česká lékařská komora. Ta ji rozdělila na dvě období - v první fázi by měl krizový management získat ztracenou důvěru lékařů a další čas na reformu. Zavedena by byla rychlá úsporná opatření, která by navýšila platy lékařů. Druhá fáze reformy by pak nastolila stabilní a předvídatelné prostředí pro poskytování zdravotní péče.

Související:

Ministr Heger si na dnešek naplánoval jednání s hejtmany na zasedání Asociace krajů v Brně. Bude s nimi probírat situaci ve zdravotnictví a hrozící krizi po odchodech asi čtyř tisíc lékařů. V nemocnicích totiž pracuje až 18 tisic lékařů.

Nečas, Kubek a Heger se pak společně sejdou v úterý v Senátu, kde chce dát předseda Senátu Milan Štěch prostor pro domluvu lékařů s politiky. K jednání se má připojit i šéf lékařských odborů Martin Engel.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…