Dráhy zdemolují historický skvost. Místní obyvatelé i Bárta jsou proti

14.01.2011 12:40

České dráhy se chystají zbourat historickou budovu nádraží v Mladé Boleslavi. Má ji nahradit stavba jedenadvacátého století. Boleslavané téměř 150 let starý klenot brání. Ministr Bárta (VV) je podpořil.

Dráhy zdemolují historický skvost. Místní obyvatelé i Bárta jsou proti

České dráhy (ČD) již dlouhá léta slibují modernizaci vozového parku i nádražních budov, které byly v nejednom městě postaveny ještě v 19. století a absolutně neodpovídají dnešním požadavkům cestujících 21. století.

Historický skvost z roku 1863

Jednou z takových budov stojí i v Mladé Boleslavi a ČD se ji chystají zbourat, na jejím místě má vyrůst moderní nádražní komplex. Místní ovšem chtějí zachránit historickou budovu, jejíž stavba začala roku 1863 a dodnes tam stojí jako němý svědek všech zlomových okamžiků moderních dějin.

Petice na Facebooku

Obyvatelům Mladé Boleslavi se záměr ČD pranic nelíbí a to dokonce natolik, že začali shánět podpisy pod petici, která chce zabránit demolici historické budovy, místní volají po rekonstrukci objektu. Na Facebooku byla petice spuštěna teprve dnes, takže zatím má jen 27 fanoušků.

„My, níže podepsaní občané, nesouhlasíme s demolicí historické budovy hlavního nádraží v Mladé Boleslavi a apelujeme na její zachování a rekonstrukci. Budova hlavního nádraží je neodmyslitelně spjata s novodobým rozvojem města již po celých 150 let, byla svědkem jedinečných osudů řady Boleslavanů a představuje tradiční podobu tohoto typu objektů," vzkazují Českým drahám členové petičního výboru na sociální síti.

Boleslavané mají podporu ministra Bárty

Organizátoři petice prohlašují, že absolutně nesouhlasí s neodpovědným přístupem, kdy je dlouhodobé zanedbávání odkazu našich předků považováno za důvod, pro nějž je třeba kulturní hodnotu zcela zničit a nahradit ji moderními stavbami.

Zachování historického skvostu a rekonstrukci budovy podpořil jak současný primátor města Raduan Nwelati (ODS), tak ministr Dopravy Vít Bárta (VV).

Související:

Budou jezdit hezčí vlaky. Čistší a modernější

Dráhy na Silvestra dražily palác. Nikdo ale nepřišel

České dráhy platí manažerům sto tisíc měsíčně na pojištění

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…