"Svatá trojka" českého zdravotnictví nic nedohodla. Prý prozatím

20.01.2011 17:12

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se ve čtvrtek sešel s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem a předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem. Kdo ale očekává nějaký konkrétní závěr ze schůzky, bude patrně zklamán, neboť se vpodstatě trojice na ničem nedohodla. Sejde se prý ještě v pondělí a podle potřeby i v dalších dnech.

"Svatá trojka" českého zdravotnictví nic nedohodla. Prý prozatím

Dohodli jsme  se, že se dohodneme, tak by se dala parafrázovat dnešní schůzka tří hlav - šéfa resortu zdravotnictví, šéfa lékařské komory a šéfa odborů. Jak z dalších slov trojlístku vyplývá, tak zatím ani nehledali řešení, jak přesvědčit alespoň část lékařů, aby svá rozhodnutí kolem akce Děkujeme, odcházíme, změnila a zůstala v zaměstnání.

Jasněji by mohlo být podle trojice prý až v příštích dnech. Těší se ale všichni hned na tu první schůzku, která je naplánovaná na pondělí, kam by měl ministr zdravotnictví přinést už konkrétní návrhy řešení. Heger k tomu dnes jen řekl, že úplně jasno by mělo být ale až koncem ledna, kdy už bude zřejmé, kolik lékařů a kde výpovědi stáhnou.

Ministr ale přece jen při dnešním setkání zaznamenal určitý úspěch: úsměv na tváři totiž získal u Milana Kubka, když mu představil protikorupční strategii. Ta by měla přinést první potřebné peníze do zdravotnictví už letos.

"Chtěl bych poděkovat za protikorupční opatření, konečně se alespoň něco začalo dělat," děkoval posléze Kubek Hegerovi.

Odejít stále chce až čtyři tisíce doktorů

Dosavadní jednání prozatím neodradila lékaře od hromadných odchodů, odejít plánuje už 3800 doktorů. Nejhorší situace je na Vysočině, kde již dala výpověď více než polovina všech lékařů, v Praze každý desátý.

SLEDUJEME Exodus lékařů

Jenže ministr od jejich požadavku vyššího platu nechce couvnout, neboť v současné době nejsou na to peníze. „V situaci, kdy se snižují rozpočty celého veřejného sektoru, budu považovat za úspěch to, že se platy zdravotníků nesníží," sdělil již dříve Heger. Na brífingu po jednání s prezidentem ČLK Kubkem a předsedou odborů pak novinářům vpodstatě zopakoval totéž.

Nástroje má ministerstvo a pojišťovny

Včera o odchodech z nemocnic jednali lékaři ve Zlíně s hejtmanem Stanislavem Mišákem. Ten ale doktory poprosil, aby zvolili jinou formu protestu a neodcházeli i přesto, že mají jeho podporu. Na výpovědích zde trvá dvě stě šedesát lékařů, což je přibližně čtyřicet procent nemocničních doktorů.

Podle České televize Mišák lékařům řekl, že nástroje na řešení nemá kraj ale ministerstvo a pojišťovny. Podobu údajně připravovaných krizových variant pro Zlínský kraj po prvním březnu ale znovu odmítl upřesnit s tím, že nechce mást občany.

Související: Kubek a děsivé grafy: Chce se vám zvracet?


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…