Kupředu pravá. Konec "pyrotechniky" s premiérem, slíbil John

24.01.2011 23:01

Trocha pyrotechniky, tak společně pojmenovali vzájemné mediální přestřelky, především kolem výběru a jmenování policejního prezidenta, Radek John a Petr Nečas. Ministr vnitra v ČT slíbil, že teď už bude lépe a další třetnice s premiérem budou maximálně za zavřenými dveřmi.

Kupředu pravá. Konec "pyrotechniky" s premiérem, slíbil John

Pondělní jmenování nového policejního prezidenta Petra Lessyho ukončilo spory - alespoň co se tohoto tématu týče - mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem vnitra Radkem Johnem.

"Kdo vyšel z celé záležitosti vítězně, John nebo Nečas?" doloval moderátor pořadu Martin Veselovský z ministra. „Já bych to takhle nehrotil, vítězové jsou všichni občané České republiky, kteří chtěli mít nezávisle vybraného policejního ředitele," odpověděl v ČT John.


Že by mohl být policejní prezident kočkopsem či časovanou bombou, jak dříve uváděl Nečas, ministr odmítl. „Je spravedlivý, až z toho mrazí. Má buldočí vytrvalost," charakterizoval nového ředitele John. Ten také uvedl, že je zbytečné se znepokojovat výroky pana premiéra, jelikož tento policejní prezident bude plnohodnotný a zakročí naplno proti korupci.

Premiér v pondělí sdělil, že jeho výhrady k proceduře výběrového řízení policejního prezidenta přetrvávají, proto nechá Petra Lessyho jmenovat pouze na vlastní zodpovědnost ministra vnitra. John ale v ČT odmítl jakékoliv pochybnosti, že by byla procedura právně napadnutelná a volba zpochybnitelná. "My máme oporu v právnících právnické fakulty," vysvětlil John s tím, že má vše podloženo řadou posudků. Policejní prezident byl podle něho vybrán podle legislativy. Na bázi odděleného výběru mezi náměstky a pak až výběrovým řízením druhé řádu. "Premiér Nečas tvrdí něco jiného a je to jeho právo," dodal. 

Související: Nečas: Mé výhrady k proceduře výběru policejního prezidenta trvají


Velké ryby neuniknou trestu

Nový policejní prezident musí podle Johna policii stabilizovat a udržet jeho schopnost zajistit veřejný pořádek a "restartovat" její schopnosti v boji s korupcí, organizovaným zločinem a závažnou finanční kriminalitou. "Šel jsem do politiky, abych zkusil, jestli je možné, že i ty velké ryby budou polapeny a potrestány," informoval John a dodal, že se výkonné moci může konečně ujmout šéf policie.

Ministr vnitra závěrem pořadu přiznal, že přestřelky vedené s premiérem prostřednictvím médií vnesly do koalice nedůvěru. "Určitá pyrotechnika tam byla, jak jsme si naše spory s Petrem Nečasem pojmenovali," uvedl. S premiérem se chce prý co nejdříve sejít, aby se bavili o reformách a také si stanovili do budoucna mantinely, jak podobné situace, jako byla ta kolem policejního prezidenta, řešit. Určitě to prý už nebude prostřednictvím médií.

„Nebudeme unavovat obyvatele této země přestřelkami, ale návrhy reforem. Věřím, že od teď už to bude jen lepší. Nechci říkat kupředu levá, ale kupředu pravá," zakončil zvesela John.


Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…