Zástupce Zdravé Krupky: Novému kupčení s hlasy nezabráníme

25.01.2011 22:51

Případ kupčení s volebními hlasy v severočeské Krupce se vrací zpět ke krajskému soudu. Ústavnímu soudu se totiž nelíbilo, že volební praktiky nepovažoval za nic protiprávního.

Zástupce Zdravé Krupky: Novému kupčení s hlasy nezabráníme

Kauza kupčení s volebními hlasy v severočeské Krupce, kde zamíchala podzimními volebními výsledky, je znovu aktuální. Ústavní soud totiž v úterý rozhodl, že rozhodnutí krajského soudu, který pojetí voleb v Krupce označil za přípustné, je nesprávné. Případ tak tomuto soudu vrátil zpět.

A případem volebního chování v severních Čechách se zabývaly i úterní Události, komentáře České televize. V pořadu představitel občanského sdružení Zdravá Krupka Pavel Maleček uvedl, že rozhodnutí Ústavního soudu vítá, i přesto se ale obává opakování situace z podzimu.

Soud i média jako arbitři

"Novému nakupování hlasů nezabráníme," povzdechl si v České televizi Maleček s tím, že doufá, že rozhodnutí Ústavního soudu spolu s mediální odezvou celé kauzy občany Krupky poučí a bude pro ně jakýmsi varováním.

"Takové excesy jako v říjnu se snad neodehrají," prohlásil v pořadu zástupce Zdravé Krupky. Ten v Událostech, komentářích také uvedl, že při nových volbách zavládnou ve volebních místnostech přísná pravidla. V každé z nich prý budou volební pozorovatelé.

S demokracií neslučitelné

Ústavní soud se přitom ke vrácení případu voleb v Krupce ke krajskému soudu rozhodl proto, že jeho rozhodnutí prý bylo v nesouladu se zásady demokratického státu.

"Exces, jehož se dopustil krajský soud v odůvodnění napadeného rozhodnutí v pasážích o přípustnosti pojetí voleb 'obchodně tržním způsobem', je východiskem, které je s principy demokratického právního státu v natolik extrémním a hrubém nesouladu, že by sám o sobě stačil k tomu, aby Ústavní soud napadené usnesení zrušil," vysvětlil v odůvodnění rozhodnutí v úterý soudce zpravodaj Stanislav Balík. 

Podezření z nakupování hlasů se přitom objevilo již krátce po říjnových volbách. Ústavní stížnost podala skupina zastupitelů a neúspěšných kandidátů. Ti žádali opakování hlasování v celé Krupce. Argumentovali přitom tím, že v parlamentních volbách zákon kupčení výslovně zakazuje.

Více čtěte:

Ústavní soud: Kupčení s volebními hlasy je nepřípustné 

Od vítěze voleb v Krupce se distancovala "jeho" strana

Romea.cz: Starosta Krupky za ODS chce spolupracovat s DSSS

Kladno nepovolilo mítink DSSS. Stejně jako Krupka či Ústí nad Labem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…