Gazdík k prokazování majetku: Sobotko, jste jak pohádkový dědeček

02.02.2011 17:56

ČSSD si zřejmě ve sněmovně neprosadí návrh, aby bohatí museli dokládat původ svého majetku. Proti je totiž koalice. Podle koaličních poslanců je návrh v rozporu s listinou práv a bylo by jej možné obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony. Debata o zákonu ale poslancům posloužila k tomu, aby na sebe útočili.

Gazdík k prokazování majetku: Sobotko, jste jak pohádkový dědeček

„Pan kolega Sobotka se nám tady představil jako pohádkový dědeček, protože stačí zvednutí rukou a v této zemi nebude korupce a všecko bude krásné a úžasné. Škoda, že tak neučinila sociální demokracie dříve za svých vlád. Já bych poprosil pana Sobotku, když už chce nechat trestně stíhat značnou část České strany sociálně demokratické, ať s tím neobtěžuje všechny občany této země," řekl například Petr Gazdík z TOP 09 a Starostové.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka totiž zdůrazňoval potřebu tohoto zákona, aby měly finanční úřady možnost pátrat po původu nezdaněného majetku. „Protože kdyby tady ten zákon platil, tak přece takovéto kauzy neřeší novináři, neřeší je předsedové stran Nečas nebo Sobotka, ale řeší je finanční úřad...Copak v civilizovaných evropských zemích tyto věci řeší novináři z televize Nova?," zaútočil poté Sobotka.

Rozhodnou ve čtvrtek, vláda šla na zasedání

Sněmovna dnes o osudu návrhu po necelé hodině debat ale stejně nerozhodla, své jednání do čtvrtka přerušila. Poslanci se totiž tak dohodli kvůli plánovanému zasedání vlády, které začalo v 16:30 hodin. Poslanci dnešní plénum proto ukončili již v 16:00 hodin.
    

ČSSD v opakovaném návrhu chce, aby lidé museli doložit výši příjmů, pokud si pořídí cenné papíry za více než pět milionů korun nebo nemovitosti dražší než 20 milionů korun. Pokud nebudou schopni prokázat, že si na ně vydělali, zaplatí z dané částky daň 76 procent.
    

Příjmy by neměli dokládat plošně všichni majitelé nemovitostí či cenných papírů, ale pouze ti, u nichž bude mít finanční úřad podezření, že si na ně nemohli vydělat sami. Nesrovnalost mezi hodnotou majetku a příjmy musí být nejméně jeden milion korun.

Probíhající schůze sněmovny: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…