Lékaři: Čelíme štvavé kampani. A žalovat nás může každý maniak

05.02.2011 15:16

Představenstvo České lékařské komory v čele s Milanem Kubkem stojí za výzvou Děkujeme, odcházíme a žádá všechny lékaře a lékařské organizace, aby se k ní připojili. Čím větší síla, tím lépe.

Lékaři: Čelíme štvavé kampani. A žalovat nás může každý maniak

"Cílem akce Děkujeme, odcházíme není přesvědčit lékaře k emigraci, ale zlepšit jejich podmínky tak, aby se zastavila personální likvidace zdravotnictví," řekl Kubek na tiskové konferenci.

Je to podle něj největší proreformní akce za posledních 20 let, akcentuje i boj s korupcí. Přidat se k ní by proto měli všichni lékaři. Je to totiž v jejich zájmu.

Nedoporučuji naslouchat Hegerovi

Kubek zdůraznil, že by se lékaři neměli nechat uchlácholit nabídkou ministra Leoše Hegera, který v resortu našel dvě miliardy. "Nedoporučujeme souhlasit s ministrem Hegerem," podotkl. "Jeho nabídka nezaručuje zvýšení platů lékařů, reformu ani boj proti korupci."

Prohlášení ČLK ZDE

Kubek zopakoval požadavky lékařů ve výzvě s tím, že i nadále trvají na zvýšení platu na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. V protestu se prý nenechají zarazit ani trestním oznámením, které na ně podal jeden z nespokojených občanů kvůli podezření z vydírání, organizování a podněcování nepokojů a obecné ohrožení.

Žalovat může každý maniak. A z Blesku si nic neděláme

Kubek si z oznámení ale nic nedělá. Žaloby jsou totiž zdarma a to prý nahrává "různým maiakům". Z toho, že skončí před soudem, si vrásky nedělá.

Více: Vydíráte. Na iniciátory protestu lékařů míří trestní oznámení

Stejně tak bagatelizuje údajnou "negativní kampaň", která se proti němu má vést. "Ano, odmítáme rovněž štvavou kampaň některých politiků a médií," zdůraznil. Na mysli mohl mít nejčtenější deník Blesk, který protestující lékaře opakovaně nazval vyděrači. Už dříve totiž prohlásil, že deník z odcházejících lékařů dělá teroristy.

Více:

Blesk z nás dělá teroristy, vzteká se Kubek

Hnusné a nefér? Bulvár vyděsil čtenáře smrtí novorozeňat

Na neetickou kampaň bulvárního deníku už reagoval i konzultant akce Jíří Hrabovský z Ewing PR. "Ten, kdo to chce vnímat tak, že lékaři nejsou v právu a že pacienti jsou rukojmí, toho takové články v jeho přesvědčení ještě více utvrdí. Já to vnímám jako podpásovku. Je to hnusné, je to citové vydírání, ale my s tím nemůžeme nic dělat. Jediné, co můžeme dělat, je opakování argumentů lékařů a jejich publikování v seriózních médiích," řekl ParlamentnímListům.cz.

Hrabovský navíc naznačil, že má v kampani prsty ministerstvo. "Teď jsme svědky toho, že když už nechtějí jednat racionálně, tak jednají iracionálně. Lékaře vystavují tlaku, aby výpovědi stáhli a používají k tomu nejrůznější metody vyhrožování, zastrašování a samozřejmě i mediální nátlak," uvedl.

Náklady deníku Blesk se v průměru pohybují na za hranicí čtyř set tisíc kusů s tím, že denně si ho přečte půldruhého milionů čtenářů. 

Nevolnictví už dávno zrušili

"Představenstvo ČLK prosí obě strany, aby se urychleně vrátily k jednacímu stolu," dodal Kubek na konferenci s tím, že lékaři ve výzvě rozhodně neustoupí a své výpovědi nestáhnou, dokud nedosáhnou svého.

"Nevolnictví bylo v této zemi zrušeno někdy před dvěma sty lety. Lékaři jsou občané, mají svá práva. A mají i právo ukončit pracovní poměr," podotkl Kubek. Tím se názorově neshodl se svým spolubojovníkem šéfem lékařských odborů Martinem Engelem, který na ministra Hegera tlačí, aby zaručil návrat všech lékařů do svých původních pozic. To ale Heger odmítá, takové pravomoce prý nemá.

Více o sporu o výpovědi:

Pozdě, pane Engele. Lékaři zjistili, že výpovědi platí

Lékaři nejsou pokrývači, snad vědí, co je to dát výpověď, říká specialistka

S ministrem souhlasí i expertka na pracovní právo Eva Ptáčková. "Výpověď je jednostranný právní úkon, ale její zpětvzetí je projevem dvou stran. To znamená, že zaměstnanec už je závislý na tom, zda s žádostí o vzetí výpovědi zpět souhlasí zaměstnavatel," řekla ParlamentnímListům.cz.

"Lékaři si měli sami umět spočítat, co to znamená dát výpověď. Nejsou to žádní pokrývači, u nichž se nemusí předpokládat elementární znalost pracovního práva a odhad možných dopadů, jaké pro ně jednostranné ukončení pracovního poměru může mít."

Čtěte:

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Radikální on-line Česko. Když jde o lékaře, je ještě hůř

Zjistili jsme: Engel na dovolené, Voleman burcuje za peníze odborů

On snad chce být ministrem, napadá Kubek tažení Šťastného

Stojím za Hegerem, ale měl být daleko tvrdší, zdůraznil Klaus

Heger se nesloží a vydrží, věří psycholog. Julínek trpí dodnes

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…