V Plzni nabídli víc než Heger. Lékaři zaváhali, potom peníze odmítli

08.02.2011 17:02

AKTUALIZOVÁNO Lékařský odborový klub ve Fakultní nemocnici Plzeň v úterý odpoledne projednával nabídku vedení nemocnice na navýšení platů podle tříd o osm, deset a dvanáct tisíc měsíčně. Podmínkou bylo stažení výpovědí lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Šéfovi plzeňských odborů Štěpánovi Bejvančinskému se nabídka zdála zajímavá, lékaři ale nakonec přesto zůstali u výpovědí a nabídku nepřijali.

V Plzni nabídli víc než Heger. Lékaři zaváhali, potom peníze odmítli

Lékaři z Fakultní nemocnice v Plzni odmítli nabídku ředitelky nemocnice na zvýšení platů a své výpovědi nestáhnou. Odpoledne se tak rozhodli na schůzce místního odborového klubu.

"Chci jim dát nabídku, která se neodmítá, pokud přesto odmítnou, pak si myji ruce," prohlásila v pondělí pro ParlamentníListy.cz ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. Vysvětlila, že v dopise nabídla doktorům peníze, které požadovali v rámci připojení se k výzvě Děkujeme, odcházíme. Šlo o osm až 12 tisíc korun k platům navíc. 

"Nabízím to zvýšení, co původně požadoval Lékařský odborový klub. To znamená osm, deset a dvanáct tisíc měsíčně podle tříd," řekla Kunová ParlamentnímListům.cz před jednáním. Nabídka ministra je přitom daleko menší - pět až osm tisíc. K navýšení platů lékařů chce prý nemocnice využít svých finančních rezerv.

"Tato nabídka je pro nás nepřijatelná. Nemá v sobě žádné záruky, že navýšení platů bude trvalé," uvedla již dříve lékařka Jitka Seidlerová. Teď své ne řekli i jiní lékaři a to údajně po konzultaci s odboráři na schůzce místního odborového klubu.

Nabídka nemocnice byla přijatelná i pro odboráře

"Mně osobně ta nabídka zajímavá přijde, když je to ještě nad rámec toho, co nabízí ministr," potvrdil ParlamentnímListům.cz ještě před zahájením jednání Bejvančinský. Vedle členů Lékařského odborového klubu nicméně v akci Děkujeme, odcházíme dali výpovědi i lékaři, kteří členy LOKu nejsou.


Rozhodnout není jen tak
  

"Je to na lékařích, zda přijmou, nebo budou solidární, já jsem jim dala termín do středy, aby se vyjádřili," uvedla dříve pro ParlamentníListy.cz ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. Problém podle ní je, že někteří lékaři ve výpovědi mají dovolenou. "Jenže mě tlačí kraj, aby už bylo jasné, jak budeme fungovat, Z druhé strany mě fackují jiná zařízení, která na tom nejsou tak dobře jako my, že svou nabídkou kazím ceny," konstatovala ředitelka.

Jak ParlamentníListy.cz už informovaly, z nemocnice dalo výpověď 70 lékařů, kdy největší hrozbou je odchod devíti odborníků z gynekologicko-porodnického a neonatologického oddělení. „Z jedenácti erudovaných lékařů jich výpovědi dalo devět. Pak jsou tam sice ještě další, ale bez potřebných zkušeností," uvedla Kunová.

Připomněla, že lékaři zde mají v průměru 63 tisíc korun hrubého a ti zkušení i 73 tisíc korun. Navíc lékaři zmíněného oddělení jsou ve zmíněné nemocnici nejlépe finančně hodnocení.

Zhroutí se v Plzni porodnictví?

Pokud zde lékaři svojí hrozbu odchodu splní, nebude nemocnice schopna v rámci gynekologie a neonatologie tak jako dosud obsluhovat hned dva kraje, a to Plzeňský a Karlovarský. "Nebylo by kam ty děti transportovat, neměl by je kdo rodit a pak by asi jediným řešením transport nejblíže do Německa," narýsovala Kunová krizový scénář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…