Lékaři dostali nabídku, která se neodmítá. Zatím v Plzni

07.02.2011 13:22

Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová v pondělí nabídla lékařům ve výpovědní lhůtě navýšení platů vyšší, než kolik nabídl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Nemocnici chce opustit 70 lékařů. Zařízení přitom hraje významnou roli nejen pro Plzeňský, ale i pro Karlovarský kraj.

Lékaři dostali nabídku, která se neodmítá. Zatím v Plzni

"Chci jim dát nabídku, která se neodmítá, pokud přesto odmítnou, pak si myji ruce," prohlásila pro ParlamentníListy.cz Kunová. K navýšení platů lékařů chce nemocnice využít svých finančních rezerv.

Dostanou víc než nabídl ministr 

"Nabízím to zvýšení, co původně požadoval Lékařský odborový klub. To znamená osm, deset a dvanáct tisíc měsíčně podle tříd," upřesnila Kunová. Připomeňme, že nabídka ministra činí pět až osm tisíc.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Plzeňská nemocnice stejně jako ostatní nemocnice v Plzeňském kraji podepsala spolu se zdravotními pojišťovnami a záchrannou službou na krajském úřadě memorandum o spolupráci při zajištění zdravotní péče v Plzeňském kraji po 1. březnu.

Můžeme garantovat nejvýš měsíc

Reagovaly tak na plánované odchody lékařů zejména z krajských nemocnic, které má podle obdržených výpovědí opustit více než třetina z 236 doktorů. Jak už jsme zmínili, v plzeňské fakultni nemocnici je to 70 lékařů, kde doslova zhroucením péče je ohroženo gynekologicko-porodnické oddělení a neonatologické centrum, tedy centrum o předčasně narozené novorozence.

Jak už dříve Kunová informovala, ve zmíněných oborech nemocnice funguje pro dva kraje, Plzeňský a Karlovarský.

Jako jediné možné a nejjednodušší řešení považuje kraj dohodu vlády s lékaři. "My můžeme po 1. březnu nařídit lékařům v krizovém stavu zajistit péči dalších maximálně 30 dnů, ale definitivně to musí řešit vláda," uvedl pro ČTK hejtman Milan Chovanec (ČSSD). 

Bude fungovat infolinka

Ode dneška nicméně začnou v kraji vznikat krizové mapy dostupnosti provozuschopných oddělení nemocnic. Zároveň začne krizový tým kraje svolávat primáře podle odbornosti. Sejdou se chirurgové, anesteziologové či gynekologové z celého kraje a rozdělí si území podle spádové oblasti, počtu obyvatel i podle počtu pacientů z předchozích období.

Krizový štáb kraje bude také neustále monitorovat aktuální situaci, což bude využívat i záchranná služba při převozech pacientů. Kraj od března spustí pro lidi krizovou nonstop infolinku.

"Memorandum není samospásné a nezaručí, že bude po 1. březnu péče plně fungovat. Deklaruje ale snahu všech stran pomoci," vysvětlil Chovanec. Zopakoval, že systémové změny zdravotnictví nemohou řešit kraje, ale ministerstvo a pojišťovny; jen ty mohou dodat do systému chybějící peníze. Kraj už s pojišťovnami zahájil diskusi o větším zaměření na jednodenní a ambulantní výkony i o restrukturalizaci lůžek.

Možnou krizi. která nastane od 1. března, pokud většina z více než 3500 lékařů nestáhne své výpovědi v rámci akce "Děkujeme, odcházíme", bude v úterý řešit Bezpečnostní rada státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…