S lékaři jsme zadobře, píší sestry vládě. Na dlouho to prý být nemusí

08.02.2011 21:03

Zástupkyně obce zdravotních sester se do kampaně lékařů s názvem Děkujeme, odcházíme vložily již před zhruba dvěma týdny. Nyní kvůli patové situaci v nemocnicích píší i vládě.

S lékaři jsme zadobře, píší sestry vládě. Na dlouho to prý být nemusí

K protestní akci Děkujeme, odcházíme, jíž se čeští lékaři snaží přimět vedení resortu zdravotnictví ke zvýšení jejich platů a obecně zlepšení pracovních podmínek, se po tisících z nich přidaly i některé zdravotní sestry.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

V některých médií se tak v souvislosti s protesty zdravotních sester objevily informace, že mezi nimi a lékaři dochází v souvislosti s finančními i dalšími požadavky ke sporu.

Některé ze sester se však proti tomuto obvinění ostře ohradily. "V posledních dnech proběhla v tisku informace, že na našich pracovištích dochází mezi lékaři a sestrami k nenávisti. Není tomu tak, naše vztahy jsou i nadále na kolegiální úrovni, protože v péči o lidské životy to ani jinak nejde," napsala skupina „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji" v otevřeném dopise vedení vlády a celého resortu. Celé znění dopisu je k dispozici na webových stránkách dekujeme-odchazime.cz.

Konflikty nejsou. Zatím

"V každé nemocnici je situace jiná, ale většina nelékařů žádné konflikty s lékaři nemá. K vyhrocení vztahů ale může dojít, pakliže stát nechá vyvrcholit momentální stav až k totálnímu kolapsu zdravotní péče v České republice," varuje skupina reprezentující zdravotní sestry.

Ty v textu kromě popisu vztahu s lékaři kritizují vládní politiku resortu zdravotnictví. "Chceme důrazně upozornit veřejnost i odpovědné politiky na to, že pakliže nedojde k dohodě, dojde téměř ke katastrofální destrukci poskytování zdravotní péče a to zejména té akutní. Z toho také vyplývají možné fatální následky na životech občanů tohoto státu," apelují sestry s tím, že občanům ČR je dosud skutečná pravda zamlčována.

Z dopisu sester vedení vlády také vyplývá, že podle nich dojde v případě, že mezi odbory a vedením resortu zdravotnictví nevznikne oboustranná dohoda, k porušení ústavního práva, které Čechům zaručuje dostupnost zdravotní péče.

Dohoda stále chybí

Ač na základě kampaně Děkujeme, odcházíme došlo již k mnoha jednáním mezi lékařskými odbory a šéfem resortu zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09), k jednoznačné dohodě strany nedospěly.

Heger sice lékařům slíbil až dvoumiliardový příspěvek na jejich platy, podle šéfa ČLK Milana Kubka jim však nedal dostatečné záruky.

Pokud k 1. březnu skutečně řada lékařů z nemocnic odejde, jak avizovala, může být ohrožena nejen dlouhodobá, ale i akutní péče o pacienty.


Více čtěte:

  • Hnusné a nefér? Bulvár vyděsil čtenáře smrtí novorozeňat
  • Plzeňský kraj vyzrál nad exodem. Péče zajištěna
  • Lékaři dostali nabídku, která se neodmítá. Zatím v Plzni  

  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

    21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

    Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…