Záchranky vydrží krizi několik týdnů. Pak se Heger musí dohodnout

10.02.2011 11:32

Premiér Petr Nečas se dnes zúčastnil na ministerstvu zdravotnictví porady se zástupci záchranářů. Oznámil, že budou muset být vytvořeny konkrétní manuály pro jednotlivé kraje a vytvořen systém vzájemné koordinace záchranářů. Podle ministra zdravotnictví Hegera bude však v případě toho, že nastane krizová situace, záležet také na racionálním chování lidí. Vyslovil proto svůj apel.

Záchranky vydrží krizi několik týdnů. Pak se Heger musí dohodnout

Ministr zdravotnictví Leoš Heger jednal se záchrannými službami o zajištění péče po hromadných odchodech lékařů, schůzky se zúčastnil mimořádně i premiér Petr Nečas. V závěru schůzky oznámil, že záchranky jsou schopné fungovat v mobilizovaném "krizovém" režimu řádově několik týdnů, maximálně dva měsíce. "Do té doby musí však dojít k vzájemné dohodě mezi ministerstvem a lékařskými odbory, na delší čas by naše síly už nestačily," uvedl předseda Asociace zdravotních záchranných služeb Marek Slabý.

Premiér Nečas upřesnil, že se nyní začne pracovat na konkrétních manuálech pro všechny kraje. "Není možné jeden univerzální, v každém kraji je bohužel situace jiná," vysvětlil. Nicméně oznámil, že ze schůzky vyplynulo, že v případě krize ve zdravotnictví jež hrozí, pokud by lékaři skutečně po 1. březnu z nemocnic odešli, jsou záchranáři všemi možnými silami i prostředky vypomoci.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Lidé nesmí propadat panice

Přesto je však zřejmé, že by situace byla jiná, než jakou dosud museli záchranáři a zdravotničtí dopravci kdy řešit. "Připravujeme je na to, že bude třeba eventuálně v praxi vyzkoušet dosud neověřené postupy, Důležité by bylo také to, aby lidé nepanikařili a chovali se racionálně," řekl ministr Leoš Heger a zároveň tím vyslovil apel na případné pacienty. "Museli by se snažit o to, aby se pokud by to bylo jen trochu v jejich silách a možnostech, aby se dopravili za lékaři sami. Neměli by lékaře ani obtěžovat a zatěžovat nějakými banalitami. Prostě pokud k tomu dojde, lidé by neměli propadat panice a měli by se chovat racionálně," shrnul Heger.

Po dnešním jednání dále Leoš Heger vyslovil uznání lékařům záchranné služby. Ocenil, že zatímco jejich práce není pro mnohé doktory příliš atraktivní a také není nijak významně odlišně placená, že tito lékaři do protestu nevstoupili a jsou ochotni navíc nasadit své síly i v době krize. "I na ně by se mělopři vytváření nových platových podmínek myslet," zdůraznil Heger. 

Oznámil také, že nové platové tabulky pro lékaře budou sestaveny do příštího týdne. Upozornil však na to, že vzhledem k návrhu na jejich zrušení, půjde pouze o přechodné řešení maximálně na dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…