Šéf Senátu z ČSSD krotí lékaře. Už prý dostali dost

10.02.2011 11:20

Předseda Senátu a bývalý odborářský předák Milan Štěch (ČSSD) vyzval protestující lékaře, aby v souvislosti s novými návrhy hejtmanů a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) stáhli výpovědi. Štěch, který se zasazoval o dojednání kompromisu mezi vládou a lékaři, to uvedl v prohlášení zaslaném ČTK.

Šéf Senátu z ČSSD krotí lékaře. Už prý dostali dost

Štěch vyzval lékaře, kteří podali výpověď z nemocnic v rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme, aby vzali zpět své výpovědi.

Měli by změnit formu protestu

"Vyzývám představitele lékařských organizací, České lékařské komory a Lékařského odborového klubu, aby tyto návrhy zvážili a využili. Jsem přesvědčen, že by lékaři nyní měli změnit formu protestu, a to tak, aby nadále prosazovali své požadavky na strukturální změny v systému zdravotnictví, avšak své výpovědi stáhli a své pacienty neopouštěli," uvedl Štěch.

Návrh Hegera na zvýšení tarifní složky odměňování lékařů lze podle Štěcha považovat za vstřícný krok k nalezení konsenzu, pokud se s tím ztotožní vláda. Kabinet podle neoficiálních informací ve středu souhlasil s tím, že protestující lékaři dostanou 1,5 miliardy korun v rámci tarifních platů. Vláda přitom v programovém prohlášení plánovala zrušení platových tabulek.

Platy se zvýší tarifně

Ústupek se zvýšením tarifní mzdy by podle Hegera mohl přispět k dohodě. Slíbené navýšení by dostal každý lékař placený tarifní mzdou. Ministr původně lékařům nabízel, že by 5000 až 8000 korun měsíčně získali jako součást osobních ohodnocení. Lékařům ale tato nabídka nestačí. Požadují 8000 až 12.000 korun do tarifů.

Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) po úterním jednání jednání hejtmanů s Bezpečnostní radou státu slíbil, že stejně jako ve fakultních nemocnicích, tak i v nemocnicích krajských peníze ze slibovaných dvou miliard poputují do zvýšení platů zdravotníků.

Bude se dál jednat. Mezitím pomůže armáda

Heger by měl svůj nový návrh nyní projednat s nemocničními lékaři, sejde se i se Štěchovým nástupcem v čele Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem.

Ke konci února by mohlo z nemocnic odejít 3800 z asi 20.000 lékařů. Vláda v úterý začala připravovat krizový plán, kterým chce na hrozící hromadný odchod lékařů reagovat. Náhradní péči by podle představ Nečasova kabinetu měly zajistit hlavně fakultní nemocnice. Krizový scénář počítá také s tím, že nemocnicím vypomůže armáda.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Související:

Z fakultních nemocnic se neodchází. Jsou elitní, říká Pafko 

Úřady práce připraveny. Míst pro doktory bude dost 

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…