Primátor Svoboda nakrmil slona. A pohovořil o lékařích

10.02.2011 15:07

ParlamentníListy.cz přinesly v exkluzivní spolupráci s portálem Lidé.cz online rozhovor s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou. Čtenářům se pochlubil, že poprvé v životě krmil slova, nastínil, kam pojede na dovolenou. A rozhovořil se i o odcházejících lékařích.

Primátor Svoboda nakrmil slona. A pohovořil o lékařích

"Zdravím Vás, mám se velmi dobře," odpověděl primátor na úvodní konverzační otázku. "Byl jsem ráno v ZOO, která dostala první elektromobil, byl nádherný den a prvně v životě jsem krmil slony."

Ze svého osobního života tazatelům nastínil rovněž, jak se chystá trávit léto. "Na léto se pochopitelně těším, protože je předpoklad, že to bude období pracovně a životně klidnější," napsal. "Jinak já sám preferuji dovolenou v zimních měsících, protože velmi rád lyžuji. Dovolenou v létě téměř zaručeně strávím na horách horskou turistikou a ježděním na kole."

Přidat by měli dostat všichni

Primátor Svoboda promluvil i o exodu lékařů v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme. Už dříve deklaroval, že s požadavky lékařů souhlasí, ale s formou protestu rozhodně ne. "Jsem přesvědčen o tom, že současná krize zdravottnictví bude mít řešení a že stát i lékaři najdou společnou řeč. Je to nutné pro nás pro všechny, protože každý z nás může být za hodinu pacient, ať je politik nebo lékař."

Zvýšení platů, kterého se ve čtvrtek zdravotní sestry oficiálně vzdaly, by ale přál všem pracovníkům v oboru. Prý si to rozhodně nezaslouží jen lékaři. "Jsem přesvědčen o tom, že ve zdravotnictví musí působit fungujícví tým a podle mého názoru zvýšení platů se musí týkat všech členů týmu od nejnižších pomocníků, přes sestry a nelékařské profese až k profesorům."

Více: Průlom ve vyjednávání s lékaři: Sestry se vzdaly peněz navíc

SLEDUJEME téma: exodus lékařů

Lékaři pracují fyzicky. Politici jen diskutují

Svoboda je původně lékař, gynekolog-porodník, specialista v oboru. Jeho přerod v primátora hlavního města byl prý náročný, jde totiž o diametrálně odlišnou profesi. "Funkce primátora je práce, která je velmi odlišná od všech činností, které jsem doposud dělal. Je náročná časově a psychicky na rozdíl od mého původního povolání, které vyžadovalo i fyzické předpoklady," vysvětlil.

"To, co je také jiné, je to, že mnoho času je nutné strávit diskusemi a jednáními, jejichž smysluplnost je sporná. Ale to zřejmě do práce, která má vc sobě politickou složku, patří."

Čtěte také o primátorovi:

Od novorozence bych neodešel, říká Svoboda. Jiní ale ano

Primátor Svoboda: Tendr na čističku zrušit, nebo přepracovat

Primátor Svoboda vytváří protikorupční tým. Bude v něm Sokol i Zámečník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…