Jiné požadavky na zvýšení mezd? Přes to nejede vlak, řekl Nečas

14.02.2011 11:32

Vláda lékařům z rozpočtu nepřidá. Stejně podobně bude kabinet reagovat i na požadavky Unie bezpečnostních složek, která žádá vyšší platy pro policisty, hasiče, vězeňskou službu, justiční stráž a celníky. Po jednání bezpečnostní rady státu to dnes zopakoval premiér Petr Nečas.

Jiné požadavky na zvýšení mezd? Přes to nejede vlak, řekl Nečas

Policejní odbory totiž kritizují úsporná opatření v resortu vnitra, hlavně snižování mezd. Odborová organizace Unie bezpečnostních složek (UBS) uvažuje dokonce o tom, že se nechá inspirovat lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a přistoupí také k podávání hromadných výpovědí. Šéf UBS Miloš Plechatý ČTK řekl, že příprava podobné akce by mohla následovat v případě neúspěchu chystané petice za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV).

"Vláda neustoupí a nepřidá ze státního rozpočtu ani korunu do zdravotnictví. Přes to nejede vlak," uvedl dnes předseda vlády k nárokům doktorů. „Státní rozpočet je schválen, my v žádném případě nezvýšíme deficit o jednu jedinou korunu, o jeden jediný halíř," prohlásil dále Nečas

Související:

Vláda podle něj nebude měnit schválený rozpočet a neustoupí od desetiprocentního snížení objemu peněz na mzdy ani v jiné státní sféře. Tyto ústupky by podle něj mohly vyvolat eskalaci požadavků dalších skupin státních zaměstnanců.

„Situace, která teď přišla v jiných oblastech veřejného sektoru, dramatickým způsobem snižuje manévrovací prostor vlády. My prostě nepřipustíme a nesmíme připustit jako zodpovědná vláda jakýkoliv domino efekt eskalace dalších požadavků dalších skupin placených z veřejných rozpočtů," vysvětlil Nečas.

„Protože by to okamžitě destruovalo důvěru, kterou vláda na finančních trzích díky své úsporné a rozumné politice vyvolala," dodal k tomu premiér.  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…