Policisté a hasiči: Proč petice? Místo na platy jdou peníze na provoz

15.02.2011 11:33

Příslušníci bezpečnostních složek, tedy hasiči a policisté, odstartovali svou petiční akci proti ministrovi vnitra Radku Johnovi. Chtějí, aby odešel ze své funkce. Pokud John ve funkci zůstane, mohly by policejní odbory následovat nemocniční lékaře a začít podávat výpovědi. Zatím to ale neplánují.

Policisté a hasiči: Proč petice? Místo na platy jdou peníze na provoz

Odborům vadí nižší platy, které mají hasiči a policisté na výplatních páskách od začátku roku. Také odměny. které má k dispozici policejní prezident Petr Lessy, se podle nich nerozdělují jen za dobré výkony. Zatímco na ministerstvu vnitra a generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru mají manažeři leckdy stotisícové odměny, tak u řadových zaměstnanců je ten dosah téměř nulový.

"Ministr John nezajistil, aby policie měla dostatek prostředků nejen na platy, ale i na provoz," zdůvodnil na brífinku petici předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

Bezpečnostním složkám se ani nelíbí to, jak se John veřejně vyjadřuje. "Hovoří například o padesátitisícových výsluhách, ale řadový policista takové rozhodně nemá. Leckdy nemá ani 15 tisíc. To jsou všechno důvody, které nás vedly k sepsání této petice," uvedl dále Śtěpánek. Kumulovat drastické škrty do jednoho roku bez rozmýšlení, to je podle jeho mínění neúnosné pro provoz policie.

„Chceme napodobit Lékařský odborový klub. Hromadné výpovědi - tento krok je možný - zvažujeme jej, ale je to krok písmene C, D. Teď jsme u písmene A, kdy chceme změnit fungování policie," konstatoval předseda Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič.

Související:

Juřík: Pokles je až 27 procent

Nikdo z policistů a ani hasičů prý nepřišel „jen" o deset procent z platu, ale o mnohem více. „Není pokles devět procent, jak avizoval ministr John, ale poklesy se pohybují mezi 19 až 27 procenty. Svalovat to na krajské ředitele, že to je jejich věc, je špatné," zmínil první místopředseda odborového svazu hasičů Zdeněk Juřík.

On, stejně tak jako Milan Štěpánek zdůraznil, že ze mzdových prostředků se postupně odčerpávají peníze na provoz, neboť tam se nyní urgentně nedostávají.

Policejní prezident Petr Lessy ale garantoval, že policistům letos neklesnou mzdy o víc než sedm procent. Namítá, že skokové snížení mezd v začátku roku v porovnání s loňskými mzdami není vypovídající. „Chtěl bych, aby se platy porovnávaly až v celkovém ročním objemu," vysvětlil včera Lessy. 

Očekávají až 20 tisíc podpisů

Štěpánek ale prý takovým slibům nevěří. „Na začátku roku bylo řečeno, že pokles platů bude v průměru o 6,3 procenta, teď už je jasné, že to bude mnohem víc. Slibům se nedá věřit, ať je dává kdokoli," prohlásil Štěpánek.

Policisté zatím odcházet nechtějí, protože čekají na ohlas petice. "Věříme, že 20 tisíc podpisů bude minimum," podotkl v této souvislosti Štěpánek.  Podpisy k petici prý budou shromaždovat do 15. března, tedy jen měsíc. Poté ji nasměřují k rukám premiéra, protože jen on může ministra vnitra odvolat.

"Rád bych vyzval policisty, aby se nebáli ji podepsat. Je to jen vyjádření názoru. Pokud bude někdo za to, že se zde podepsal, perzekvován, tak ať se na nás obrátí a my podnikneme rázné kroky," dodal předseda odborového svazu policie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…