Kdo z vás to má… Johnův graf ukazuje na plat policisty 31 tisíc

15.02.2011 13:23

Podle policejních odborů klesl plat příslušníků v některých případech až o 5 tisíc korun měsíčně. Ministr vnitra Radek John, s ním PR oddělení jeho resortu a také některé místní organizace Věcí veřejných však ukazují, že tak špatně se policisté zřejmě nemají.

Kdo z vás to má… Johnův graf ukazuje na plat policisty 31 tisíc

"Ministr John nezajistil, aby policie měla dostatek prostředků nejen na platy, ale i na provoz. Řadový policista leckdy nemá ani 15 tisíc korun měsíčně. To jsou všechno důvody, které nás vedly k sepsání petice," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

Příslušníci bezpečnostních složek, tedy hasiči a policisté, proto odstartovali svou petiční akci (text ZDE) proti ministrovi vnitra Radku Johnovi. Chtějí, aby odešel ze své funkce. Pokud John ve funkci zůstane, mohly by policejní odbory následovat nemocniční lékaře a začít podávat výpovědi. Zatím to ale neplánují.

"Chceme napodobit Lékařský odborový klub. Hromadné výpovědi - tento krok je možný - zvažujeme jej, ale je to krok písmene C, D. Teď jsme u písmene A, kdy chceme změnit fungování policie," konstatoval na úterní tiskové konferenci předseda Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič.

K VĚCI:

Podle ministra vnitra je však situace jiná a policisté mají v roce 2011 průměrně 30 680 korun. V roce 2010 šlo o plat 33 210 korun měsíčně a v roce 2009 brali příslušníci policejních sborů 33 369 korun. Snížení mezd oproti loňsku se tak pohybuje na hranici 8,2 procenta. Tomu se však redakcí oslovení policisté vysmáli. "Můj plat? Sotva sedmnáct tisíc," uvedli pro ParlamentníListy.cz policisté z Hradce Králové a ze Zlína.

Vláda Petra Nečase svým nařízením snížila zaměstnanecké tarify všech příslušníků a státních zaměstnanců o 10 procent. Policejní prezident Petr Lessy navíc v pondělí ujistil, že u policistů bude tento propad částečně kompenzován z neobsazených míst. Aktuální průměr prý hovoří o poklesu 6,6 procent oproti rozpočtovanému platu. Navíc je zde podle slov Lessyho připraven bonusový systém na kázeňské odměny ve výši 212 milionů korun a odměny za vynikající práci ve výši 15 milionů korun, který by měl tento pokles ještě snížit. Žádný z námi oslovených policistů však o ničem podobném neslyšel. Oficiální citaci i přesto odmítli. "O místo se bojíme, věříme odborům," uvedl policista z Prahy.


Graf, který se objevil na profilu ministra vnitra:


Proti dalším výpočtům ministerstva vnitra a nepřímo také proti Radku Johnovi však vystoupil i první místopředseda odborového svazu hasičů Zdeněk Juřík. Ten potvrdil, že " poklesy se pohybují mezi 19 až 27 procenty."

Petice proti ministrovi vnitra se policistům dostane do rukou ve dnech, kdy jim na účet přijde první výplata letošního roku snížená o deset procent. Řadoví policisté přitom tímto škrtem přišli v průměru o tři tisíce korun. A není to poprvé, co jejich peněženky hubnou. S nižší mzdou se už museli vyrovnat loni, kdy jim některá krajská ředitelství přestala vyplácet peníze za přesčasy nebo rizikový příplatek. Podle odborů jim tak plat klesl v některých případech až o 5 tisíc korun.

"Opravdový skutečný propad příjmů bude možné porovnat teprve za rok, po započtení všech odměn a benefitů za rok 2011 v porovnání s rokem 2010," uvedl pro ParlamentníListy.cz Radek John.

Graf, který má dokazovat, že se policisté nemají špatně, se kromě jeho oficiální profilu na sociální síti Facebook objevil taktéž na stránkách jihomoravských Věcí veřejných. Příslušné komentáře však ukazují, že čtenáři s uvedenými čísly nesouhlasí.

Jak uvedl jeden z pisatelů:  "To už dávno říkal komik Felix Holzmann. Budeme mít dvě kuřata, já sním obě dvě, tak v průměru jsme snědli každý po jednom kuřeti. Když někdo bere 60 000 a druhý 6 000, tak to se dobře průměruje."

Dodejme, že průměrná mzda byla podle Českého statistického úřadu na konci loňského roku 23 350 korun.

Více o tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…