Michl zná recept na důchodovou krizi: Dvě děti, 1 ruka a hypotéka

21.02.2011 17:44

Podle ekonoma Raiffeisenbank Aleše Michla nemá důchodová reforma příliš šancí na úspěch. Michl tak radí Čechům, jak se na důchod připravit - po vlastní ose.

Michl zná recept na důchodovou krizi: Dvě děti, 1 ruka a hypotéka

Kromě protikorupční strategie a reformy ve zdravotnictví je důchodová reforma jedním z nejzásadnějších kroků, které chce prosadit vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Ač po mnoha letech, kdy se  projednávala, získala konkrétní podobu, možná návrh stejně neprojde. Myslí si to i ekonom společnosti Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Na to, že reforma projde, bych si rozhodně nevsadil," řekl v pondělních 20 minutách Radiožurnálu. Dodal také, že filozofie důchodové reformy by měla být odlišná od té, jakou předkládá současná vláda.

Maturita z finanční gramotnosti jako řešení?

Michl také v rozhlase nastínil, jak by postupoval on, pokud by rozhodoval o formě penzijní reformy."Náplň reformy měla být jiná, snížil bych sociální pojištění, zavedl bych povinnou maturitu z finanční gramotnosti, šel bych cestou úspor," řekl v rozhlase.

V něm také na dotaz jednoho z posluchačů poskytl recept na ideálního občana, který se zajistí na stáří.

"Dvě děti a jedna ruka, to bych prosil," sdělil s úsměvem ekonom s tím, že česká rodina by měla populaci v ideálním případě rozšířit o 2,1 dětí. "K tomu hypotéka na malou nebo střední nemovitost," poradil Michl s tím, že investice do akciových fondů považuje také za dobrý druh zajištění se.

Reforma zajistí důchody. Aspoň nějaké

O to se totiž zřejmě stát nepostará. "Tato reforma je sice malinká, ale důchody zajistí. Aspoň nějaké," podotkl ekonom v rozhlase. Zopakoval také, že s formou reformy nesouhlasí, za lepší cestu než zvýšení daní totiž prý považuje snížení důchodů.

S penzijní reformou jsou nyní spojovány i daně, respektive jejich hodnota. Ta by se měla zvýšit, resp. ustálit na 20 procentech. Penzijní reforma počítá také s tím, že si lidé od 35 let věku budou povinně spořit do penzijních fondů.

K věci:

Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, ale reforma je neprosaditelná 

Rok 2011 bude rokem reforem. Klíčová bude ta penzijní 

NERV se sejde a projedná reformu důchodů 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…