Penze mohou být vyšší než platy, slibuje ekonom. Drábkovu reformu ale kritizuje

21.02.2011 20:40

Pokud se výrazně zreformuje systém penzijního pojištění, důchody by podle profesora Jaroslava Vostatka v budoucnu mohly být dokonce vyšší než současné mzdy. Drábkova reforma to prý ale nezajistí.

Penze mohou být vyšší než platy, slibuje ekonom. Drábkovu reformu ale kritizuje

Reforma daní a důchodů je v poslední době jedním z nejčastěji skloňovaných témat v souvislosti se současnou vládní koalicí a jejími cíli.

V mnohých ekonomech však vzbuzuje rozpaky. Jedním z jejích kritiků je i  profesor Vysoké školy finanční a správní, Jaroslav Vostatek.

Ten v pondělním Hydeparku popsal svou vizi důchodové reformy. Její realizace by podle něj mohla být daleko jednodušší než té, již navrhuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Alfa a omega je prý pojištění

"Ta rada je jednoduchá, musí se pouze zreformovat takzvané důchodové pojištění," uvedl v České televizi Vostatek. "Nejsem politik, mohu si dovolit ten luxus říkat věci tak, jak je cítím," prohlásil kritik Drábkovy reformy.

Za nejklíčovější bod celé změny v penzijním systému přitom Vostatek označil právě pojistný pilíř. "Co si zaplatím, to dostanu zpátky, to se mi zdá férové," vysvětlil v pořadu. Češi by podle něho mohli mít k placení pojistného i dobrou motivaci. "Důchod nakonec může být vyšší než výdělek," povzbudil pracující ekonom.

Penzijní fondy? Jdou prý proti právu

Ten se v pořadu vyjádřil k penzijním fondům. "Ten systém je v rámci EU de facto protiprávní, jsou to jakési specializované životní pojišťovny," zkritizoval finanční společnosti Vostatek s tím, že uvažuje, že by systém napadl i právně. "Stále doufám, že situaci vyřeší sněmovna a politici," uvedl ale s tím, že prozatím se k podobnému kroku neodhodlal.

S penzijní reformou jsou nyní spojovány i daně, respektive jejich hodnota. Ta by se měla zvýšit, resp. ustálit na 20 procentech. Penzijní reforma počítá také s tím, že si lidé od 35 let věku budou povinně spořit do penzijních fondů.

Více čtěte:

Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, ale reforma je neprosaditelná 

Rok 2011 bude rokem reforem. Klíčová bude ta penzijní 

NERV se sejde a projedná reformu důchodů 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…