Co vzešlo z akce Děkujeme, odcházíme? Prohra pro obě strany

24.02.2011 12:06

Bohumil Pečinka ve svém komentáři v časopisu Reflex přirovnává ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) k Alexandru Dubčekovi. Uvádí, že z dlouhodobého hlediska nepřinesla protestní akce lékařských odborů vítězství nikomu.

Co vzešlo z akce Děkujeme, odcházíme? Prohra pro obě strany

Pečinka připomíná, že se Heger vždy cítil spíš jako zástupce nemocničních lékařů v Praze. Jeho prvním předsevzetím v novém úřadě bylo snížit některé zdravotnické poplatky, koaliční poslanci z toho byli poněkud rozpačití.

Heger se brzo skamarádil s lékařskými odboráři i s opozičními poslanci. Dokonce jednoho z odborářů Jiřího Schlangera jmenoval svým náměstkem.

Heger se vzepřel stejně jako Dubček

„Kdyby byli nemocniční odboráři v čele s Kubkem a Engelem jen trochu zdrženliví, mohli dosáhnout všech svých cílů, a ještě si uchovat morální kredit," míní Pečinka. K jejich smůle se prý příliš zradikalizovali a najali si profesionální agenturu Jiřího Hrabovského a „rozjeli nejnátlakovější akci od roku 1997, kdy druhou Klausovu vládu vydíral železničářský odborář Dušek".

SLEDUJEME exodus lékařů

Heger dostal pocit jako Alexandr Dubček při invazi v srpnu roku 1968. „To dělají oni, mně, který jim nejvíce rozumí a chce jejich problémy řešit?" mohl se Heger ptát. Pak se odborářské akci s heslem „Náš exodus, váš exitus" vzepřel. Přestože to je proti jeho přirozenosti a původně se chtěl domluvit.

Vláda v tom Hegera nechala samotného, i když se z protestu části nemocničních lékařů stal politický problém. A nedostávalo se mu podpory ani z jeho vlastní strany TOP 09. Následně si vláda a Heger nechali vnutit otázku: Co s tím budeme dělat? To byla další chyba. Řešil se možný následek namísto příčiny, míní komentátor Reflexu.

Co s tím, vládo?

„Tyto otázky paradoxně kladli lidé typu hejtmanů Haška a Běhounka, kteří ve svých krajích (zvláště na Vysočině) celou akci proti vládě inspirovali, pak jim přerostla přes hlavu, oni se začali obávat rozpadu zdravotní sítě, a tak hledali, na koho hodit odpovědnost," připomíná Pečinka běh událostí.

Veřejnost podporovala vládu a vyzývala, aby se lékařským odborářům neustupovalo. Osamocený Heger ovšem přistoupil na většinu odborářských požadavků. „Prohrál tak vyhraný zápas a oklikou se vrátil na počátek svého ministerského působení. Dohoda s odboráři však bude mít své důsledky," varuje Pečinka v komentáři.

Především byl vyslán signál zájmovým skupinám v zemi, jak je možné vyjednávat. Vyhraje agresivnější politika. Dále vláda a Heger neuvážili získat výměnou za vyšší platy souhlas odborářů s provedením zdravotnických reforem, což se má projevit ve snižování některých nadbytečných kapacit.

Vláda zaspala při jednání. Nedostala nic na oplátku

Stejní lidé jako Kubek a Engel budou první, kdo bude protestovat proti omezování poskytované péče ze strany státu nebo VZP.

Podle Pečinky ale prohráli i vítězové, tedy lékařští odboráři. Krátkodobé vítězství v podobě vyšších platů znamenalo poštvat si proti sobě velkou část veřejnosti i vlivných společenských skupin. To je z dlouhodobého hlediska prohra.

„Navíc pohrdavý postoj Kubka s Engelem ke zdravotním sestrám vytvořil těžko překonatelné bariéry uvnitř nemocnic," míní Pečinka.

Zisk lékařů: Více peněz, nedůvěra pacientů, narušené vztahy v nemocnicích

Jak velkou daň zaplatily odbory za nátlakovou akci ukazuje dopis, který časopisu Reflex zaslal jeden lékař.

„Každý lékař, který podal výpověď, musel počítat s tím, že přijat nebude. Líbí se mi postoj ředitele v Uherském Hradišti. Pana Engela, kdybych byl ředitelem, bych nepřijal. Za chyby se platí. Rozpoutal negativno. Ředitele nemocnic postavil do nelehké situace, dalo se vyjednávat, ale ne vydírat a šikanovat. Narušil vztah pacient - zdravotnický personál, nevole je i mezi lékaři a lékaři a sestrami," popisuje lékař akci Děkujeme, odcházíme.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…