Heger převálcoval v médiích Nečase. Premiér se schovával před doktory

28.02.2011 23:19

Ministr zdravotnictví Leoš Heger je v posledních týdnech asi nejsledovanějším českým politikem. Pozornost, kterou sdělovací prostředky věnovaly hrozícímu odchodu lékařů, pak nenápadného a tichého ministra TOP 09 vynesly na samý vrchol žebříčku mediální sledovanosti společnosti Newton media.

Heger převálcoval v médiích Nečase. Premiér se schovával před doktory

Ten, kdo vládne zemi, ovládá i hitparádu politiků, kterou pravidelně sestavuje společnost Newton media. Toto pravidlo doposud bez výjimky platilo po celé období od nástupu Petra Nečase (ODS) do funkce předsedy vlády. Je to dáno i metodikou sestavování žebříčku mediální sledovanosti, kdy se za pomyslný bod považuje každá, tedy pozitivní zmínka.

Suverénní Nečasova mediální nadvláda nad kolegy z kabinetu i opozice mohla platit i nadále, nebýt exodu lékařů. Ten z Leoše Hegera, bývalého šéfa královéhradecké nemocnice, udělal v posledních dvou vyhrocených týdnech lékařské krize mediální hvězdu. Ještě v posledním lednovém týdnu Nečas žebříčku Newton media kraloval s 1883 mediálními body, zatímco Heger na druhém místě musel vystačit s 1028 „zásahy." Vyřadil ale z místa těsně za Nečasem politiky Věcí veřejných, z nichž právě tandem John-Bárta se na druhém místě za premiérem objevuje nejčastěji.

Hvězdný ministrův týden

Králem médií byl ministr Heger v prvním únorovém týdnu. S 1064 hlasy tentokrát pokořil Nečase, který do krize vyvolané lékařským exodem příliš viditelně nezasahoval. Za to si premiér vysloužil nejen nezájem médií, což dokazuje mimořádně nízký počet 967 bodů, ale i kritiku ze své vlastní strany, ODS. „Vzroste jeho autorita mezi lékaři a pacienty. Naopak jistá nespokojenost mezi poslanci a senátory ODS naopak ukazuje, že se schyluje k pnutí uvnitř koalice. Nejsilnější koaliční strana to může vnímat, že předseda Nečas ustupuje menším stranám a teď už i měkkému Hegerovi," odhadoval ještě během krize politolog Lukáš Jelínek pro ParlamentníListy.cz.

Hegerova dominance nad premiérem skončila ale už následující týden, mimo jiné i proto, že se v celé věci začala silněji angažovat právě s Hegerovým postupem nesouhlasící Nečasova ODS, premiérovo jméno tak na žebříčku Newton opět začalo stoupat. V druhém únorovém týdnu tak získal 1106 bodů, zatímco Heger 998.

Pozitivní body pro Hegera, negativní pro tichého Nečase

„Ministr Heger si počínal na úrovni se znalostí prostředí. Věděl, o čem mluví, proto ho lékaři také ctili. Politika není jen záležitost boje o moc, ale i o překonání rozporů, a to pan Heger prokázal," zhodnotil Hegerovo vystupování během krize politolog Zdeněk Zbořil s tím, že TOP 09 může Hegerova role pomoci.

Bitva o české nemocnice ale podle politologů nedopadla ani trochu dobře pro samotného premiéra. „Není lídrem koalice. Stačí vzpomenout na Topolánka a Paroubka, ti by se postavili do čela vyjednávání. Nečas se schovává za svoje ministry, to mu škodí, a ztratil tím většinu své kredibility," zhodnotil jeho roli politolog Jiří Pehe. „On do toho vstoupil - nevstoupil s ideologickými klapkami na očích, po thatcherovsku, tedy že s těmi, co něco požadují, je třeba zacházet tvrdě. Od těch svých rezolutních vystoupení ustoupil, takže pro něj to vypadá na prohru," hodnotí pak roli Nečase politolog Zbořil.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…